Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ecotopia 2006 bude letos na Slovensku

12. 6. 2006 - ZÁJEŽOVÁ [Econnect]

Už od roku 1989 se každý rok scházejí pravidelně na dva týdny mladí lidé z celé Evropy, aby společně diskutovali, sdíleli zkušenosti a měnili si informace o životním prostředí a sociálních otázkách. Letošní ročník tohoto netradičního setkání se uskuteční 4. - 20. srpna a hostit ho bude slovenská obec Záježová. Vlastní setkání doplní již tradiční Ecotopia Biketour, usilující o rozvoj cyklistiky a letos speciálně i putování karavanu plného umělců všech žánrů, který souvisí s hlavním tématem letošního setkání: „Umění a aktivismus“.

Hlavním posláním Ecotopie je vytvoření prostoru pro společné učení, práci, aktivismus i zábavu lidí z celé Evropy. Současně slouží jako funkční model a praxe samoorganizované, trvale udržitelné komunity, a proto je při jejím konání kladen velký důraz na recyklaci odpadů, alternativní zdroje energie nebo vegetariánskou kuchyni. Náplní každého ročníku jsou především workshopy, diskuse a semináře zaměřené např. na aktivismus, migraci, xenofobii, či ekologická témata.

Nechybějí však ani praktické aktivity a exkurze. V drtivé většině vše pořádají sami účastníci. Každý ročník má nějaké klíčové téma. Tím letošním je umění a aktivismus, čemuž odpovídá i větší podíl uměleckých workshopů, kde si budou účastníci moci vyzkoušet třeba pouliční divadlo, bubnování v rytmu samby, sochařství nebo tvorbu video pořadů.

S programovou částí velmi úzce souvisí zajišťování běžného chodu tábora, nutného při předpokládané účasti asi 300 – 400 lidí. Od účastníků se očekává, že se aktivně zapojí do přípravy dřeva, kuchyňských prací, pumpování vody do sprch nebo třeba úklidu odpadků. O tom, čemu se kdo bude během dne věnovat by měla rozhodovat ranní setkání s nastíněním všech možností. Rozhodování na Ecotopii je založeno na principu konsenzu, všichni mají stejná práva a při domluvách je snaha nalézt řešení vhodné pro každého. Nehlasuje se.

Jako každý rok, pojede část účastníků na Ecotopii na kole, jakožto nejpříznivějším dopravním prostředku pro životní prostředí. Ecotopia Biketour 2006 vyrazí z Litvy 18. června a přes Polsko a Slovensko dorazí na místo konání, ze kterého po skončení setkání bude pokračovat přes Maďarsko a Slovinsko do Chorvatska, kde podpoří myšlenku dne bez aut. Každý účastník se může přidat a odpojit kdekoli po trase. Další doprovodnou akcí je karavan plný umělců, který vyrazil z Atén a jehož cestu plnou kulturních akcí završí účast na Ecotopii, kde jeho osazenstvo povede některé z wokshopů.

Na Ecotopii se vaří společné jídlo, takže je potřeba zaplatit příspěvek 10 ecos/den za jídlo. Ecos je zvláštní měna použiváná sdružením European Youth for Action (EYFA), jejíž kurz vůči jednotlivým národním měnám je stanoven s ohledem na kupní sílu obyvatelstva. Pro Českou republiku odpovídá 10 ecos asi 108 korunám.

Pořádat workshop nebo se jen zúčastnit Ecotopie 2006 může každý, kdo je ochoten tolerovat odlišné kultury, nechat doma předsudky a má zájem spolupracovat s ostatními účastníky. Veškerá registrační agenda probíhá on – line na webových stránkách akce.

Autor je externím redaktorem Econnectu.


Michal Řepík

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

13. 6. 2006
matilda

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz