Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Chodcoškola láká automobilisty k pěší chůzi

13. 6. 2006 - Antonín Kunc, Econnect

-foto-
-foto-
Na přechodech pro chodce v ulicích některých měst by měli v nejbližší době řidiče překvapit chodci na chůdách, kteří šoféry podarují letáčky s apelem: Zkuste také chodit! O takřka nemožné, převést automobilisty k chůzi, se chce pokoušet vznikající občanské sdružení Fandangoa. Poprvé v ČR se chodci na chůdách objevili o víkendu v ulicích západočeského Chebu. "Chceme lidi přesvědčit, že se dá i chodit," říkají "chodci" ze sdružení Fandangoa Radim Šarapatka a Michael Blail. Svému projektu říkají Chodcoškola.

"Nechceme, aby lidé nepoužívali auta, ale aby alespoň ve městě, pokud to jde, chodili pěšky. Například je zbytečné dojet si za výletem do lesa z města autem, když se k lesu většinou lidé dostanou městskou hromadnou dopravou. Je to přece paradox jezdit do lesa autem, zvlášť když máme jednu z nejlepších městských hromadných doprav ve světě," tvrdí aktivisté.

Nedělají si iluze, že by jejich spíše humorný apel okamžitě něco změnil. "Přesto to bude mít smysl. Člověk, který nás uvidí, mávne nejprve rukou. Ale jednou toho člověka může na základě této zkušenosti napadnout, že na krátkou vzdálenost půjde místo jízdy autem pěšky," říkají.

Součástí jejich Chodcoškoly je i enviromentální divadlo. Jejich první představení o tom, jak se Kašpárek naučil chodit, mělo premiéru v Chebu při víkendové akci Chebské dvorky. "Představení bylo spíše míněno pro dospělé. Byli jsme překvapeni, že přišly hlavně děti. Chceme, aby se člověk při našich environmentálních představeních zasmál. Ale je to zároveň taškařice s vážným ponaučením - Kašpárek se naučil chodit na chůdách a na těch si žije ještě na vyšší noze, než když měl automobil," říkají.

K premiéře do Chebu přivedla sdružení příležitost vystupovat na Chebských dvorkách, svou Chodcoškolou by ale chtěli překvapovat ve větších městech s frekventovanější dopravou. "Tady v Chebu to se silniční dopravou ještě ujde. Chceme ale jít do větších měst. Například v Brně, kde studujeme, je situace v tomto ohledu snad nejhorší v republice," tvrdí studenti humanitní environmentalistiky ze sdružení Fandangoa.

Jejich sdružení se hned při svém vzniku potkalo s byrokratickými potížemi. "Ministerstvo vnitra nám už dvakrát vrátilo stanovy. Nelíbí se jim, že jako občanské sdružení chceme vystupovat pro veřejnost. Tomu lze jen těžko rozumět, pro koho jiného to máme dělat?" diví se aktivisté z Fandangoa a k ministerstvu jdou s podporou právníků se třetím pokusem o registraci svého sdružení.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

14. 6. 2006
15. 6. 2006

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz