Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace žádá ministerstvo životního prostředí, aby chránilo klima, nikoliv znečišťovatele

15. 6. 2006
-red- [Econnect] -


-Akce na Greenpeace na MŽP/foto Karel Šuster- Aktivisté Greenpeace v pondělí ráno spustili ze střechy Ministerstva životního prostředí (MŽP) velký transparent s výzvou "MŽP, chraň klima, ne znečišťovatele!". Aktivisté Greenpeace žádají, aby ministerstvo změnilo svůj postoj k vydávání povolenek pro vypouštění emisí skleníkových plynů. Zatímco civilizované země se již léta řídí principem "Znečišťovatel platí", v ČR vydělávají znečišťovatelé na emisích oxidu uhličitého miliardy korun.

V roce 2005 dostal český průmysl zdarma povolenky na emise 97 miliónů tun CO2. Dodatečně se ale ukázalo, že firmám stačilo 82 miliónů. Přebývajících 15 miliónů tun tak mohly prodat na evropském trhu, čímž výrazně přispěly k pádu cen povolenek a ohrožení celého systému. Firmy přitom před dvěma lety tvrdily, že potřebují minimálně 110 miliónů povolenek a pokud je nedostanou, bude to mít katastrofální následky.

Podle analýzy Greenpeace vydělali nejvíce na obchodování s emisemi největší znečišťovatelé. Např. ČEZ dostal o více než 4 milióny povolenek více, než byly jeho skutečné emise. Za průměrnou tržní cenu mohl jejich prodejem v loňském roce vydělat přes tři miliardy korun, přiznal však „pouze“ miliardový zisk.

„Je to absurdní, čeští znečišťovatelé dostávají za ničení klimatu zaplaceno. Nevydělávají přitom na snižování svých emisí, což by bylo v pořádku, ale na protekcionismu ministrů, kteří jim v Bruselu vymohli o 15 miliónů povolenek více, než skutečně potřebovali,“ uvedl vedoucí klimatické a energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Podle ministra životního prostředí Libora Ambrozka je schválení Národního alokačního plánu vážné politické rozhodnutí, které by již neměla činit odcházející vláda. Množství emisních povolenek, které mají být ve druhém obchodovacím období přiděleny českým podnikům, tak zřejmě Evropské komisi navrhne nová vláda.

„Měla by přitom zvážit všechny možnosti, včetně varianty přidělení menšího množství povolenek, než je očekávaná úroveň jejich potřeb. Tato varianta by mohla více motivovat k modernizaci ekonomiky, zvýšení její efektivity a snížení produkce emisí. Nová vláda by se také měla pokusit přesvědčit firmy, aby peníze získané z povolenek investovaly do ochrany životního prostředí,“ uvedl Libor Ambrozek.

Nový národní plán pro období let 2008 až 2012, podle kterého se budou přidělovat povolenky jednotlivým firmám, má Česko předložit Evropské komisi do konce června. Greenpeace tvrdí, že ministerstvo materiál buď vůbec nepřipravuje, nebo ho tají. V ostatních zemích EU se přitom veřejná diskuse o množství povolenek na příští léta vede.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová uvedla, že se v České republice s veřejnou diskusí počítá po návrhu nového ministra, zatím existuje pouze hrubá konstrukce rozdělení povolenek. "Že připraví plán později kvůli volbám, už ohlásili i Slováci, také Německo ho nepřipraví v termínu," uvedla Šůlová ke skluzu, do kterého se Česko dostane.

Aktivisté Greenpeace kvůli klimatu protestovali současně ve čtyřech zemích Evropské unie. V Německu, Holandsku a Lucembursku promítali na budovy místních uhelných elektráren slogan "Smoking kills", připomínající varování na krabičkách cigaret. Všechny uvedené země patří mezi největší evropské producenty CO2.

Naše emise oxidu uhličitého (CO2) na jednoho obyvatele jsou čtvrté nejvyšší v celé EU. Průměrný Čech přispěje každoročně k emisím oxidů uhličitého 12,5 tunami, zatímco průměrný Švýcar, Švéd, Maďar či Bulhar zhruba pouze polovinou tohoto objemu. Průměrný obyvatel Indie je přitom zodpovědný za méně než jednu desetinu tohoto objemu emisí.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz