Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

"Tábor na hraně" za záchranu severočeských obcí podruhé

15. 6. 2006
-red- [Econnect / Hnutí Duha] -


Několika severočeským obcím stále hrozí, že budou srovnány se zemí, budou-li v budoucnosti prolomeny limity těžby, které je doposud chránily před „nájezdem těžařských společností“. Aby tyto obce nadále zůstaly na mapách naší republiky a jejich obyvatelé nepřišli navždy o svůj domov, byla již podniknuta řada aktivit. Nebezpečí prolomení limitů těžby je stále aktuální a proto pořádá Hnutí Duha ve spolupráci s obcí Horní Jiřetín od 30. června do 3. července 2006 podruhé tábor „Na hraně uhelného dolu“ v Horním Jiřetíně.

Tábor opět nabídne bohatý zábavně vzdělávací program s řadou besed, happeningů, výletů atd. Zváni jsou všichni, kteří chtějí podpořit obyvatele ohrožených obcí.

Právě obce Horní Jiřetín a Černice nedaleko Litvínova jsou nyní nejvíce těžbou uhlí ohroženy. Za poslední dva roky proběhla řada akcí a aktivit, které se snažily na problém upozornit a přimět politiky, aby zamezili dalšímu bourání domovů kvůli uhlí. Patří mězi ně i Tábor na hraně. Nebezpečí stále trvá - v příštích měsících například budou zastupitelé Ústeckého kraje rozhodovat o tom, zda limity těžby zahrnou do nového územního plánu, či nikoli.

Ještě před začátkem samotného tábora, ve středu 28. června, se bude od 17,30 konat v aule Scholy Humanitas v Litvínově veřejná beseda občanů s politiky. Zúčastnit by se měl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, hornojiřetínský starosta Branko Glavica, hornojiřetínský zastupitel Vladimír Buřt, vedoucí Komise pro regionální rozvoj a cestovní ruch Ústeckého kraje Miroslav Závada, vedoucí programu Energie Hnutí Duha Petr Holub. Pozváni budou také městští a krajští zastupitelé, severočeští poslanci a senátoři, v jednání je také účast zástupců ministerstev – životního prostředí, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj.

Tábor nabídne besedy, práci, pochod po hraně i kulturní akce

Tábor na hraně začne v Horním Jiřetíně v pátek 30. června. Na večer od 19:30 je připravena beseda s Vladimírem Buřtem a Petrem Holubem pro místní občany a účastníky tábora o kampani za zachování územních limitů těžby uhlí a o současné politické situaci. Ve 20:30 následuje promítání tématického dokumentu Břetislava Rychlíka z roku 2005 Kamenolom Boží o hledání štěstí v nešťastné severočeské krajině.

V sobotu 1. července proběhne celodenní naučně – zábavný den na náměstí v Litvínově. Lidé tu najdou informační stánek s obří mapou znázorňující ohrožení Litvínova případným prolomením limitů těžby uhlí, zeď z podpisů pro zachování obcí, sběr podpisů za konání litvínovského referenda o limitech a zábavný program - divadelní představení, malování pro děti a další. Den zakončí koncert za záchranu Podkrušnohoří od 19:00.

V neděli 2. července budou účastníci dopoledne pomáhat na zámku v Jezeří. Ve 13:00 se pak vydají na Pochod po hraně územních limitů - od točny autobusu MHD v Černicích, do prostoru bývalé obce Albrechtice, k arboretu, nedokončené stavbě hrobky až na zámek Jezeří. Zde pochod ukončí prohlídka zámku.

Na pondělí 3. července je od 10:00 připravena beseda o historickém vlivu těžby na krajinu a osídlení severních Čech s vedoucím katedry geografie Technické univerzity v Liberci, RNDr. Václavem Poštolkou. Ve 14:00 se pak můžete zúčastnit happeningu v Litvínově – Janově upozorňujícího na blízkost případné jámy.

Proti rušení limitů

Tzv. územní ekologické limity těžby v severočeské uhelné pánvi stanovila vláda svými usneseními v roce 1991. Je to hranice, za kterou nesmí těžba postoupit. Jejich smyslem bylo zajistit ochranu obcí v Podkrušnohoří, kde od konce války padlo dolům za oběť více než 80 měst a vesnic. Zrušit limity nyní navrhují soukromé důlní společnosti spolu s některými politiky.

Lidé však za své domovy bojují a nehodlají se s tímto nebezpečím smířit. V únoru 2005 uspořádali místní referendum, ve kterém 96 % hlasujících podpořilo zachování obce. Podpisem petičního korespondenčního lístku určeného hejtmanovi kraje podpořilo hornojiřetínské přes 10 000 občanů ČR. Pro záchranu obcí se veřejně vyjádřili i litoměřický biskup Pavel Posád či exprezident Václav Havel.

Hnutí Duha obyvatelům podkrušnohorských obcí pomáhá, dlouhodobě spolupracuje se samosprávami ohrožených obcí, pomáhá jim získávat podporu v regionu, poskytuje poradenství, jedná v jejich zájmu s úřady a politiky. Tábor na hraně patří mezi aktivity, kterými se Duha snaží obyvatele podpořit a na problém dále upozornit.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz