Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

49. ročník Wolkrova Prostějova odstartuje Máchův Máj

19. 6. 2006 - PROSTĚJOV [Econnect]

V měsíci červnu se koná v Prostějově jeden z největších festivalů poezie v republice. Celostátní soutěži předchází spádová a krajská postupová kola, jejichž pořadateli jsou většinou občanská sdružení pohybující se na divadelním poli nebo místní kulturní střediska. Letošní 49. ročník Wolkrova Prostějova začíná v úterý 21. června.

Wolkrův Prostějov je přehlídkou nejlepších sólových recitátorů, recitačních kolektivů a divadel poezie v České republice. Všichni účastníci celostátního kola jsou nominováni jakožto laureáti krajských přehlídek Wolkrova Prostějova, které organizačně zajišťují většinou místní kulturní střediska nebo neziskové organizace, jejichž hlavní náplní činnosti jsou divadelní projekty. Například na Vysočině zaštiťuje v jihlavském Horáckém divadle krajské kolo občanské sdružení De fakto mimo nebo v Plzeňském kraji pořádá sdružení Johan místní kolo již tradičně ve městě Stříbro.

Celostátní přehlídka sólových recitátorů probíhá na jevišti Městského divadla v Prostějově. Účastníci se představí ve dvou vystoupeních, pro která si připraví texty z poezie nebo prózy české či světové literatury. Základem inscenace nominovaných divadel musí být literární text, jehož zpracování má výraznou poetiku. Do festivalu jsou mimo hlavní soutěž ovšem zařazena i doprovodná inspirativní představení profesionálních divadel, zahajovací kulturní program na náměstí T. G. M., společenské večery a recitátorské dílny, nebo rozborové a odborné semináře.

Jelikož na letošní rok připadla dvě jubilea týkající se osobnosti Karla Hynka Máchy - koncem dubna tomu bylo 170 let od prvního vydání Máje a v listopadu uplyne stejná doba od smrti tohoto básníka - odstartuje v úterý 21.června festival Wolkrova Prostějova tématická inscenace Máje z produkce pražského divadla Viola. V hlavní roli se představí Bára Hrzánová.

Šéfredaktorka festivalového deníku, Renata Vordová, doplňuje: „Mácha bývá často označován za prvního českého moderního básníka, proto se na něj bude vázat nejen doprovodný program festivalu, ale i tématická linie tradičního festivalového zpravodaje.“

Následující tři dny už budou ovšem patřit jen soutěžním souborům. I tento rok se do Prostějova probojovaly „každoroční hosté“ Zamračené děti z Plzně nebo divadlo Jesličky z Hradce Králové. Měřit se s nimi bude například NaKopTyjátr z Jihlavy, uherskohradišťské divadlo Dohráli jsme nebo soubor Mimo patro z Liberce. Stejně jako v předchozích letech bude vrcholem 49. předjubilejního ročníku Wolkrova Prostějova Večer laureátů.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz