Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zachránění hranostajové putují do volné přírody

22. 6. 2006 -, ČSOP / Econnect

-foto-
-foto-
Před třemi týdny se do záchranné stanice pro handicapované živočichy ve Vlašimi dostali čtyři malí hranostajové. Byli nalezeni na silnici zesláblí a prochladlí. Jde o dvě samičky a dva samečky. Podařilo se je zachránit a teď se vrací zpět do volné přírody.

„Hranostajové nejsou v záchranných stanicích zrovna obvyklým zvířetem“, říká koordinátor Národní sítě stanic Ondřej Fiala. „Za loňský rok se dostal do péče stanic jen jeden, který byl po vyléčení vrácen zpět do přírody. Celkem v roce 2005 stanice přijaly 9950 živočichů z nichž se více než polovinu podařilo znovu vypustit.“

Hranostajové se pyšní krásnou kožešinou, která se dokonce používala na královské pláště. Pro královský hermelín se ale museli chytat hranostajové v zimě, kdy se jejich srst obarví na bílo.

Národní síť pro handicapované živočichy zahájila činnost v roce 1997, aby zajistila vzájemnou infomovanost a spolupráci mezi záchrannými stanicemi. Zároveň jde o zajištění spolupráce s veřejností a dalšími subjekty. ČSOP proto zasílá pravidelně informace školám, turistům či policii a pořádá informační kampaně. Záchranné stanice slouží i pro osvětu mezi dětmi, kterých jich navštíví za rok přes padesát tisíc.

Nejčastějším důvodem umístění živočichů do záchranných stanic je činnost člověka - mezi příčiny poranění patří dráty vysokého napětí, bariéry v letu ptáků, otravy ze zemědělských produkcí, apod. Mnoho mláďat zahyne pod koly aut.

Při kampaních pro osvětu k veřejnosti je od počátku generálním partnerem Česká spořitelna. Jarmila Plachá, předsedkyně Správní rady Nadace České spořitelny na dnešní tiskové konferenci uvedla: "Podporujeme projekty, které stojí na okraji zájmu donátorů a chceme dokázat, že oblast životního prostředí, drogové prevence a péče o seniory jsou potřebné a stejně významné, jako obvykle sponzorované akce. Věříme, že tyto projekty i hranostajové budou dobře přijati," řekla Jarmila Plachá.

Pokud Vám není lhostejný osud zraněných volně žijících živočichů, můžete poskytnout finanční dar na konto 33 55 33 22/0800 nebo poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI na číslo 87777 (platí pro všechny operátory a Český Telecom, účtování DMS: 30 Kč, příjemce obdrží 27 Kč). Více informací naleznete na www.zvirevnouzi.cz



"Mediální hvězdy"



DISKUSE - KOMENTÁŘE:

1. 3. 2011

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz