Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tipy Econnectu pro aktivní letní čas

22. 6. 2006
Alena Mejstříková [Econnect] -


Zajímá-li vás životní prostředí, chcete-li poznat některou část ČR aktivněji či chcete-li poznat lépe sami sebe, možná vám pomohou tipy na některé letní akce, kterých se můžete zúčastnit. Vedle kulturních festivalů totiž můžete například přijet kosit louky na Moravu, zúčastnit se Tábora na hraně, Letní školy ochrany přírody v Bílých Karpatech, aktivistického tábora Ecotopia tentokrát na Slovensku, nebo se zúčastnit některého zážitkového kurzu. Další akce a aktivity můžete také najít v Kalendáři akcí občanské společnosti.

Nejbližší akcí je již druhý Tábor na hraně, který pořádá Hnutí Duha a začíná 30. června v Horním Jiřetíně pod Krušnými horami a potrvá do 3. července. Zváni jsou všichni, kteří chtějí podpořit obyvatele obcí ohrožených těžbou uhlí. Součástí tábora budou besedy, happeningy, kulturní akce, pochod i práce.

10. července začíná v Bílých Karpatech dvoutýdenní Letní škola ochrany krajiny aneb letní ŠOK. Jak organizátoři upozorňují - ŠOK není klasická škola s lavicemi a zvoněním. ŠOK je seznamování s přírodovědnými a ekologickými disciplínami naživo, s pobytem v bělokarpatské přírodě. ŠOK, to jsou exkurze a vycházky do přírody se zasvěceným výkladem odborníků, ke kterým se přidá práce, táboráky, hry a soutěže. ŠOK je vhodný pro každého se zájmem o přírodu, krajinu a lidi v ní. Nerozhoduje věk, ale ochota toulat se po krajině a přespat i ve stanu. Můžete si vybrat jen jednu část školy, nebo pár dnů. Lépe je však zůstat po celou dobu. Škola bude probíhat vedle Hostětína také v Šanově, Valašských Kloboukách, Žítkové a dalších obcích Bílých Karpat. Škola končí 23. července.

Prázdninovým zážitkem může být také přiložená ruka k dílu – například k tradiční kose, která pokosí květnaté louky tak, aby tam květiny mohly opět vyrůst. Letos půjde již o 26. ročník Kosení bělokarpatských orchidejovitých luk, které pořádá Kosenka z Valašských Klobouk. 1. - 7. července se bude kosit v přírodní rezervaci Bílé Potoky, 8. - 15. července pak v přírodní rezervaci Javorůvky – Dobšena. Pokud přijedete kosit, můžete se také například seznámit s činností Pozemkového spolku Kosenka – který se věnuje spolupráci s vlastníky pozemků a památek (ovečky, krajové odrůdy ovoce, záchrana karpatského jedlobukového lesa, zapojení studentů do projektů místního rozvoje, uchování řemesel a kulturního dědictví při valašském kumštování, jarmeky atd.). „Chcete-li tedy něco udělat pro krásnou valašskou přírodu a krajinu, upevnit své zdraví a setkat se s lidmi v krajině, nezapomeňte se alespoň jeden den kosení zúčastnit,“ vyzývají organizátoři.

Aktivisticky tábor Ecotopia je každoročním dvoutýdenním setkáním aktivistů a aktivistek z celé Evropy, kteří se zajímají o ekologické a sociální problémy. Letos se uskuteční na Slovensku ve dnech 6.-20. srpna v pohoří Javorie osadě Zaježová nedaleko Zvolena. Zaježová to je pestré společenství novousedlíků na lazech, které spojuje snaha o přírodě blízký životní styl - tedy ideově blízké pojetí tábora. Tábor je organizován horizontálně, kdy se každý aktivně účastní jeho průběhu a programu. Tábor probíhá na principech přátelských pro životní prostředí: vaří se vegetariánská a veganska strava, třídí se odpad, využívají se alternativní zdroje energie. Program se skládá z praktických i teoretických workshopů, pomoci místní komunitě, diskusí apod.

Ani letos nebude v závěru prázdnin chybět Pochod napříč národními parky Šumava a Bavorský les (24.- 27.srpna), který již poosmé pořádá Hnutí Duha. Můžete tak nejen uvidět nejkrásnější místa obou parků: horský smrkový prales, ledovcová jezera, kamenné moře, podmáčené lesy a rašeliniště, ale také porovnat hospodaření na české a bavorské straně Šumavy. S odborným průvodcem navštívíte Schwarzenberský kanál, Plešné jezero, Trojmezenský prales, Modravu, Cikánskou slať, Malou Mokrůvku, Černou horu, prameny Vltavy, Bučinu, Lužný, Roklan, Roklanské jezero, Seelensteig (stezka lesních prožitků) a Teufelsloch (Ďáblovu soutěsku). Můžete porovnat přístup obou národních parků k problematice kůrovce. Kácet, nebo nechat přírodu přírodou? Jde o katastrofu, nebo přírodní proces? Jak dnes vypadá les, který napadl kůrovec před pěti, deseti, dvaceti lety v různých nadmořských výškách? V Národním parku Šumava se v minulosti kácelo, v Národním parku Bavorský les jsou porosty ponechány přírodnímu vývoji. Bude už i česká správa dodržovat mezinárodní pravidla?

Hnutí Brontosaurus pořádá své tábory již několik desítek let a ani letos nechybí pestrá nabídka Prázdnin s Brontosaurem - více než 40 táborů po celé republice. Tábory jsou pořádány především pro mladé lidi od 15-26 let, některé i pro děti či rodiče s dětmi. Jsou to menší akce pro cca 20 lidí, konané na loukách, v lesích, na zámcích a hradech. Tábory jsou zaměřeny na aktivní pomoc přírodě a památkám. Lidé však nejezdí na brontosauří tábory jenom kvůli práci, ale hlavně kvůli dobré partě lidí, pohodové atmosféře a zážitkovému programu.

Letní kurzy pro lidi od 17 let pořádá již několik let Brontosaurus Praha 7. Náplní jsou zážitkové programy a hry stejně jako práce a besedy, diskuse a přednášky především na ekologická témata. Letos je připraven kurs v termínu 12.-22. července s názvem Jen co noha nohu mine a dále také Škola ekologického myšlení.

Chcete-li prožít skutečně intenzivní, programem nabitý čas, naplněný tvořivými dílnami, happeningy, diskusemi i rozjímáním, čas kdy si třeba sáhnete na dno svých sil či objevíte nové dimenze sebe sama nebo také spolupráce s lidmi kolem, můžete se vydat na některý zážitkový kurz. Odborníkem na ně je Prázdninová škola Lipnice, která vychází z mezinárodního hnutí Outward Bound, nebo také Instruktoři Brno. Obě tyto organizace nabízejí každý rok celou řadu různě zaměřených letních kurzů, stačí si jen vybrat. Mezi další organizace, které připravují intenzivnější prožitkové kurzy patří také občanské sdružení Velký vůz

Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

Související tisk. zprávy

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz