Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vietnam: Etnické menšiny čelí náboženskému a politickému útlaku

23. 6. 2006
Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva. [HRW/Econnect] -


-foto- Vietnamské úřady zadržují, vyslýchají a dokonce mučí uprchlíky a hledače azylu z vietnamských etnických menšin, kteří se vrátili zpět do Vietnamu z uprchlických táborů OSN (UNHCR) v Kambodži. Oznámila to ve své nové zprávě organizace Human Rights Watch (HRW). Vietnamská vláda porušuje dohodu s UNHCR, která sleduje návrat uprchlíků a má zajistit jejich bezpečí.

Zpráva byla vypracována na základě výpovědí očitých svědků a publikovaných zpráv. Zpráva nazvaná “No Sanctuary: Ongoing Threats to Indigenous Montagnards in Vietnam’s Central Highlands” představuje zdroj aktuálních informací o pokračujícím náboženském a politickém útlaku příslušníků horských kmenů a domorodých komunit v oblasti vietnamské centrální Vysočiny.

„Vietnamská vláda pokračuje v persekuci horských kmenů, jakmile jsou z dohledu pozorovatelů mezinárodního společenství,“ řekl Brad Adams, ředitel oddělení HRW pro Asii. „Mezinárodní společenství by nemělo souhlasit s jejich vynuceným návratem do oblasti centrální Vysočiny, pokud budou úřady pokračovat v jejich persekuci.“

HRW žádá UNHCR, aby přehodnotila svoji účast při propagaci a zajišťování dobrovolného návratu uprchlíků vzhledem k informacím o špatném zacházení s navrátilci a také vzhledem k slabosti monitorovacích mechanismů UNHCR. HRW také vyzývá vládu Spojených států, aby ponechala Vietnam na seznamu obzvláště sledovaných zemí kvůli porušování náboženské svobody. HRW žádá kambodžské úřady, aby i nadále zajišťovaly dočasný azyl pro příslušníky horských kmenů v souladu se svým závazkem signatáře Úmluvy o uprchlících.

Vietnamské úřady nadále nutí příslušníky horských kmenů křesťanského vyznání, aby se vzdali svého náboženství navzdory tomu, že podobnou praxi zakazují zákony přijaté v loňském roce. Úřady v některých oblastech omezují svobodný pohyb mezi vesnicemi – obzvláště kvůli náboženským důvodům, které nejsou povoleny vládou – a zakazují křesťanská shromáždění v celé řadě oblastí, pokud nejsou vedeny oficiálně uznanými pastory.

Ještě větší obavy vyvolává skutečnost, že vietnamská vláda pokračuje v kriminalizaci nenásilné opozice, nepovolených náboženských aktivit a úsilí hledat azyl v Kambodži tím, že zadržuje a vězní příslušníky horských kmenů, kteří se účastní těchto aktivit. Nejhůře je zacházeno křesťany evangelických církví, kteří patří k nezávislým či neregistrovaným církvím a aktivisty nenásilného hnutí na ochranu a větší kontrolu domorodých oblastí.

Více než 350 příslušníků horských kmenů bylo uvězněno od roku 2001, většinou pro nenásilné politické či náboženské aktivity. Většina z nich byla uvězněna na základě zákona, který vágně definuje zločiny týkající se národní bezpečnosti.

Zatýkání nadále pokračuje: během roku 2005 bylo nejméně 142 lidí – z nichž někteří byli zadržováni před samotným procesem až jeden rok – bylo odsouzeno až na 17 let odnětí svobody. To je více než dvojnásobný počet odsouzených vzhledem k předchozímu roku.

Zpráva obsahuje znepokojivá svědectví od příslušníků horských kmenů, kteří se vrátili do Vietnamu v roce 2005 z uprchlických táborů OSN v Kambodži, avšak znovu se vrátili do Kambodži poté, co s nimi bylo špatně zacházeno ve Vietnamu. Ve svých výpovědích popisovali, jak byli zadržováni, vyslýcháni a dokonce mučeni po svém návratu do Vietnamu. Také vypověděli, že byli nátlakem nuceni se vzdát svého náboženského vyznání a bylo jim vyhrožováno, aby o tom nepodávali žádné informace mezinárodním delegacím a zpravodajům OSN.

Navzdory těmto faktům UNHCR opakovaně vydala prohlášení, že navrátilci „nejsou pod nátlakem a není jim nijak zvlášť vyhrožováno“, a že nejsou „žádné vážné obavy“ týkající se vládní péče o uprchlíky.

HRW žádá vietnamskou vládu, aby umožnila UNHCR plný a neomezený přístup do oblasti centrální Vysočiny a také povolila soukromé schůzky se místními obyvateli a navrátilci. Vláda by měla také zajistit, že se nebude dít žádná odveta vůči těm, kteří se setkají s UNHCR či proti členům jejich rodin.

Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz