Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tipy Econnectu na letní kulturní festivaly

30. 6. 2006 - PRAHA [Econnect]

Pokud se letos o prázdninách nevydáváte do zahraničí na daleké cesty, ale naopak jste se rozhodli zůstat v doma, nabízíme vám několik tipů, jak strávit léto kulturním způsobem. V tomto článku najdete upoutávky na několik hudební a kulturních festivalů, které více či méně vybočují z hlavního proudu běžné festivalové nabídky a také pozvánku na tradiční Letní filmovou školu. Více pozvánek najdete v Kalendáři akcí Econnectu.

Dnes v pátek 30. června začíná v litoměřickém letním kině populární festival Litoměřcký kořen, což je 12. ročník festivalu, který je zaměřen převážně na „alternativní“ hudbu a world music v různých podobách. Mimo jiné vystoupí 17 Hippies (D), Theo Hakola & The Wobbly Ashes (F/USA), Banda Comunale (D), Kapela Góralska Bačiarka (PL), Hiviya Katan (JAP), E_tox (D), The Plastic People of The Universe, Zuby Nehty, Neočekávaný dýchánek, Gipsy.cz, MCh Band, Houpací koně, Ahmed má hlad, Krásné nové stroje, Rudovous, Pohřební kapela… Více na http://koren.modryznebe.cz.

Boskovice počtrnácté

14. ročník festivalu pro židovskou čtvrť Boskovice 2006, čtyřdenní přehlídka hudby, divadla, filmu, autorských čtení, výstav, přednášek, workshopů a výtvarných dílen probíhající jak v historické části města, tak v letním kině, na hradě i v zámeckém skleníku, se uskuteční od 13. do 16. července.

Festival v posledních letech výrazně podporuje samotné město Boskovice. Jeho starosta ing. František Severa k tomu podotýká: „Město Boskovice oceňuje přínos zejména i v tom, že díky tomuto festivalu se Boskovice dostávají do podvědomí široké veřejnosti a to nejen v regionálním měřítku. Návštěvníci přijíždějí z celé republiky a mnozí z nich se rádi do Boskovic vracejí i mimo tuto akci, protože jim naše město v oblasti cestovního ruchu, zábavy a kultury má co nabídnout."

Na Colours Music Stage se letos představí Skyline, Monika Načeva + DJ Five a Michal Pavlíček, Nierika, Pressburger Klezmer Band (SK), Jaleo Real (E), Xavier Baumaxa, Gipsy.CZ, Mandelbrotovy Kostičky (ojedinělý projekt, na jehož vzniku se podílí několik pěveckých sborů, hudební těleso a Ester Kočičková).

Dále vystoupí Psalteria, Atlantic Cable (CND), Dvořáčci, Folk3mail, Lenka Lichtenberg (CND), Už jsme doma + Mikrochor, BBP, Timudej, Ememvoodoopöká, All Tomorrow’s Parties Band, Kumbalu, Bhaktar (CZ/Afghánistán), Mamlambo, Durman/Posejpal Duo, Vítrholc, Alaf Alaf, Pavel J. Ryba & M.T.S., NUO, Med, Ondřej Čtveráček Quintet, Cristin Class Trio (D), Lautstark 4 (D), Alea Jazz Group (D/CZ), Divadlo Husa na provázku, Dekadentní divadlo Beruška, Radio Ivo, Buchty a loutky, Radim Schwab/Drio Fo, Divadlo v 7a1/2, divadlo DNO, Studio Dům, HaDivadlo, studenti JAMU a další. Nebude chybět ani bohatá nabídka filmů, výstavy, autorská čtení, přednášky, jamsesions, DJ‘s na palouku pod hradem a výlety do okolí. Více na www.unijazz.cz.

Colours of Ostrava i se soutěží talentů

Více než sto kapel a DJ´s z celého světa se objeví na pátém ročníku festivalu Colours of Ostrava 20. – 23. července. Původně regionální hudební festival se dnes profiluje jako nadžánrový festival evropského formátu s těžištěm ve world music. Festival má ambici představovat světové špičky stejně jako neznámé kapely. Již po druhé se také uskuteční soutěž pro české world music kapely Colours Talents.

V dramaturgii letošního ročníku nebudou chybět hvězdy zahraniční a domácí scény nejrůznějších hudebních žánrů od rocku přes world a dance music až po alternativní okrajové styly. Stejně jako v loňském roce nebude vedle bohaté hudební nabídky chybět ani řada doprovodných programů: areál dětský svět, kinokavárna, divadelní představení, DJ´s a workshopy.

„Od rockové legendy Roberta Planta po krále africké hudby Salifa Keitu, od břišních tanečnic po gypsy punk, od Afrického dne po Dětský svět. Jsem velmi hrdá na náš Africký den, protože to bude poprvé, kdy se africká kultura v čele se Salifem Keitou a Cheikh Lo představí v České republice v takovém počtu,“ popsala dramaturgické rozpětí festivalu dramaturgyně a ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Závěrečný koncert letošního ročníku mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava bude patřit Robertu Plantovi a jeho kapele Strange Sensation. Na koncertě předvedou živě nejen skladby z jejich posledního úspěšného společného alba Mighty ReArranger, ale také zabrousí do historie legendárních Led Zeppelin.

Jako jediný festival V ČR je Colours of Ostrava členem Forum Of Worldwide Music Festivals (EFWMF), což je nezisková asociace 44 nejvýznamnějších, nezávislých evropských festivalů, které se zavazují podporovat světovou, etnickou, tradiční a původní kulturu jednotlivých světových národů a vzájemně se propojovat v kulturních výměnách. Více informací na www.colours.cz.

Letní filmová škola tentokrát o přírodě a o Africe

Od 21. července do 30. se uskuteční Letní filmová škola v Uherském Hradišti. LFŠ nemá soutěž ani obrovský rozpočet, účastníci jsou pouze akreditovaní a představení navštěvují bez vstupenky, program je každý rok rozčleněn do několika hlavních cyklů, převládají starší filmy, podstatně vyšší je i počet lektorských úvodů k filmům, nechybí ani různé besedy a také kvalita i počet prezentací všech druhů umění bezesporu roste.

„Během deseti dnů chceme nabídnout minimálně 180 celovečerních filmů, 150 filmů krátkometrážních, 15 hudebních vystoupení, 5 workshopů a panelových besed, 8 komponovaných programů, 10 výstav, 20 projekcí v letních kinech a besedy s významnými filmovými tvůrci domácí i světové kinematografie. Celkem plánujeme uvést 400 programových bloků v 10 kinech a kulturních zařízení,“ dodal Jiří Králík.

LFŠ i tentokrát nabídne mnoho workshopů a panelových diskusí – stabilní místo má především Letní digitální filmová škola, která nabízí prostor pro praktickou výuku tvorby filmu pomocí digitálních zařízení. V letošním roce nabídne i veřejnosti celou řadu speciálních workshopů vztahující se k africké kultuře.

Uskuteční se i panelové diskuse k africkému a kanadskému filmu, unikátní setkání významných světových i domácích filmových hudebních skladatelů. Nejvýznamnější akcí ale bude setkání zástupců veřejnoprávních televizí Střední a Východní Evropy, na téma – Televizní filmový klub, které proběhne pod záštitou ČT a FITESU. Více informací na www.lfs.cz.

Vokály, hlasy a zpívání v Náměšti

Od 22. do 29. července se budou konat Folkové prázdniny v Námešti nad Oslavou. Hlavním tématem festivalu jsou „vokály, hlasy a zpívání“. V průběhu celého festivalu tak účastníci uslyší mimořádná vokální vystoupení zpěváků z mnoha zemí světa. A nejen to, zpívání bude provázet celým festivalem, řada účinkujících povede vokální dílny. Hlavním programem budou opět večerní koncerty, které proběhnou na nádvoří náměšťského renesančního zámku s neopakovatelnou atmosférou. V případě velmi nepříznivého počasí bude k dispozici zámecká jízdárna.

Dopoledne a odpoledne budou patřit festivalu dílen (workshopů) Hnízdo múz. Výtvarné, hudební, taneční a poetické dílny naplní celé město (barokní Špitálek, kemp za Špitálkem, Stará radnice, náměstí a ulice města). Přibude ještě více dílen a zábavy pro děti. Bude zabezpečeno i hlídání dětí během dne i v průběhu koncertů. Chystají se opět dvoudenní seminář pro muzikology, etnology a hudební publicisty z oblasti lidové hudby a world music s názvem „Kouzla ve world music“. Tentokrát jej pořadatelé chtějí více otevřít veřejnosti.

Úvodní koncert bude přímo oslavou zpěvu. České, moravské a polské muzikanty, kteří v tomto koncertu vystoupí spojuje nadšení a vášeň pro tradiční moravskou, slovenskou, rómskou a polskou lidovou hudbu. Zámecké nádvoří naplní čistý a jemný trojhlas vokálního tria Triny, které vystoupí v rámci hudebního sdružení Camael, i famózní divoký hlas vyníkající Joanny Slowinské. Nedělní program bude tradiční plný „divadel, kejklů, muziky“. Mimo jiné přijedou bratři Formani, ghanští hudebníci a akrobaté Adesa či v Čechách oblíbená cirkusová balkánská dechovka Sergent Pépére z Francie.

Pondělí, úterý a středa budou mimořádnými koncerty ve znamení vokálů, zazní hlasy divoké, kultivované, hrdelní, plné, sborové, sólové, představující špičku ve svých žánrech. Festival přivítá jeden z nejlepších afrických ženských hlasů, totiž zpěvačku, bubenici a tanečnici Dobet Gnahoré z Pobřeží slonoviny. Zazpívají také mistři hrdelního zpěvu Huun-Huur-Tu z daleké Sibiře, divocí maďarští Rómové Parno Graszt, kouzelné vlámské dívčí trio Laïs, české trio Triny, sourozenci Ulrychovi s Javory a skvělý akustický Čechomor.

Program festivalu bude ve čtvrtek 27. července pokračovat společným koncertem tradičních účastníků Folkových prázdnin, totiž Hradišťanu s Jiřím Pavlicou a Jablkoně s Michalem Němcem. Poprvé v České republice vystoupí virtuózní duo Ttukunak ze Španělska, hrající na tradiční nástroj txalaparta. V loňském roce měl asi největší úspěch tzv. "Irský den", proto se pořadatelé rozhodli na tento úžasný koncert navázat. Pozvání opět přijal výborný irský písničkář Glen Hansard, který tentokrát přijede se speciálním kvartetem. Přijedou další elitní irští písničkáři a v závěrečném dni festivalu vystoupí Spirituál kvintet. Více informací na folkoveprazdniny.cz.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz