Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

O Hobby marketu v brněnských Ivanovicích ještě není rozhodnuto, lidé píší primátorovi

11. 7. 2006 - BRNO [Econnect / Nesehnutí]

V brněnských Ivanovicích má vyrůst nový Hobby market. Místní občané se ale kvůli negativním dopadům stavby staví proti její realizaci. Ve výzkumu, který provedla Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, více než 72 % občanů vyslovilo svůj nesouhlas, přes 350 občanů také podepsalo protestní petici. Proti výstavbě Hobby marketu se jednohlasně postavilo i zastupitelstvo městské části Brno-Ivanovice. Nyní lidé mohou psát přímo primátorovi města Brna.

Ačkoli není v jeho pravomoci zasahovat do běžících správních řízení, dopis, který lze odeslat z webu sdružení Nesehnutí, apeluje právě na primátora Richarda Svobodu. "Jako vrcholný představitel města Brna však máte možnost jasně vyjádřit svůj názor na tuto otázku a dát tak jasný signál veřejnosti i investorovi," uvádí se v e-mailu pro primátora, na kterého lidé apelují, aby se zasadil o respektování vyjádřených zájmů voličů a voliček a jejich práva na životní prostředí - a také o respektování zákonů a vyhlášek ze strany dílčích úřadů a úředníků brněnského magistrátu.

Aktivisté Nesehnutí navíc v těchto dnech oslovují významné brněnské osobnosti s prosbou o podporu výzvy žádající respektování názoru ivanovických občanů, kteří se drtivou většinou vyslovili proti stavbě Hobby marketu. Prosí je o podpis otevřeného dopisu určeného představitelům města i zástupcům potencionálních investorů Hobby marketu. V dopise je obsažena žádost, aby daná výstavba nebyla prosazována proti vůli ivanovických občanů i samosprávných orgánů. "Akce probíhají v době, kdy brněnský magistrát rozhoduje o odvolání občanských sdružení, městské části Ivanovice i několika desítek občanů, proti souhlasnému územnímu rozhodnutí na stavbu," uvedl Milan Štefanec z Nesehnutí.

"Proti výstavbě tohoto Hobby marketu je většina ivanovických občanů, jejich sdružení, celé zastupitelstvo i radnice, přesto však hrozí nebezpečí, že jejich vůle nebude demokraticky respektována," popisuje situaci Jiří Koželouh z Nesehnutí. "Cílem aktivit je umožnit vyjádření lidem, kteří nesouhlasí s tím, že je ignorován názor ivanovických občanů. Zároveň je tak poskytnut prostor pro vyjádření těm, kteří se obávají, že výstavba dalšího nákupního centra v Brně způsobí poškození životního prostředí," doplňuje jej Milan Štefanec.

Všechny tyto aktivity probíhají na pozadí běžícího územního řízení o stavbě. Příslušný stavební úřad vydal v květnu tohoto roku souhlasné územní rozhodnutí o výstavbě. Proti tomuto rozhodnutí se odvolalo jak sdružení Nesehnutí, tak ivanovická radnice, stejně jako místní sdružení Klidné Ivanovice a dalších šest desítek účastníků řízení z řad občanů. V současné době o jejich odvoláních rozhoduje odbor územního a stavebního řízení Magistrátu města Brna.

Navíc zastupitelstvo městské části Ivanovice koncem června schválilo žádost o změnu územního plánu. Odborné posouzení této žádosti a vydání konečného návrhu na její schválení či neschválení ivanovickým zastupitelstvem je v kompetenci odboru územního plánování a rozvoje Magistrátu města Brna. Obsahem žádosti o změnu územního plánu je ochrana místa před výstavbou velkých nákupních komplexů a umožnění rozvoje lokality prostřednictvím provozů drobné výroby a služeb.

"V poslední době se na vedení městské části obrátilo mnoho společností, které mají zájem postavit v této lokalitě administrativní budovy, stavby pro sociální účely či drobné prodejny. Jsem přesvědčena o tom, že vyjmenované stavby jsou mnohem vhodnější pro tuto lokalitu, především vzhledem k nové výstavbě rodinných domů v blízkém okolí. Přinesou také menší zatížení dopravou a jejich umístění do krajiny bude citlivější,“ vysvětluje žádost Ivanovic starostka Eva Slavíková.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz