Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Colours of Ostrava míří do světa africké hudby

17. 7. 2006 - OSTRAVA [Econnect]

-Salif Keita/Foto BBC-
-Salif Keita/Foto BBC-
Téměř 130 kapel, DJ´s a divadelních souborů z celého světa se objeví na pátém ročníku festivalu Colours of Ostrava 20. – 23. července. Původně regionální hudební festival se dnes profiluje jako nadžánrový festival evropského formátu s těžištěm ve world music. Festival má ambici představovat světové špičky stejně jako neznámé kapely, letos také nabízí unikátní přehlídku legend africké world music.

„Od rockové legendy Roberta Planta po krále africké hudby Salifa Keitu, od břišních tanečnic po gypsy punk, od Afrického dne po Dětský svět. Jsem velmi hrdá na náš Africký den, protože to bude poprvé, kdy se africká kultura v čele se Salifem Keitou a Cheikh Lo představí v České republice v takovém počtu,“ popsala dramaturgické rozpětí festivalu dramaturgyně a ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Programová nabídka obletí celý svět

Počet kapel, DJs a divadel se ustálil na úctyhodném čísle 128, v čele s dalšími zahraničními hvězdami jako je známý finský soubor world music Värttinä, gypsy punkový soubor ze Spojených států Gogol Bordello, rockoví Delirious? z Velké Británie, australský hip hop Resin Dogs či u nás dobře známí irští The Frames.

Z domácí scény pak určitě zaujme electroclash v podání Moimir Papalescu & The Nihilists , taneční elektronika Ecstasy of St. Theresa, zvukový atak Support Lesbiens, ambientní elektronika v podání Khoiby či meditativní akustická hudba Vojtěcha a Ireny Havlových a řada další.

Navíc festival nabídne vůbec největší počet scén v historii: z původně oznámených 8 se jejich počet rozrostl na 12: kromě tradičních Barev na Černé louce, Colours Music Stage u Slezskoostravského hradu a klubech Boomerang a Marley se program odehraje poprvé v kostele sv. Václava (sobota a neděle) a katedrále Božského Spasitele (koncert Stephana Micuse 23. července). Na Černé louce vyroste i zóna Global Station s koncerty, DJs, tématickými performance, graffitti stěnou, fotbálkem a hamaky na ležení.

Nově bude řešeno okolí Slezskoostravského hradu: třetí hlavní scéna bude ukryta ve velkém stanu, nádvoří hradu se stane odpočinkovou zónou přes den s divadly (např. divadlo Sklep či Pavel Liška) a večer s DJs Red Bull Music Academy. O taneční afterparty v pátek a sobotu se postará klub Fabric, který bude přístupný návštěvníkům festivalu zdarma.

K programu festivalu bude patřit i nabídka dětské scény s pohádkami, hrami, hlídáním dětí a kinokavárna MOFFOM s videoklipy a hudebními filmy. Ve Stodolní ulici bude znít festivalová hudba kromě Boomerangu i v novém klubu Templ.

Legenda africké hudby - Salif Keita

Poprvé v historii navštíví Českou republiku legendární malijský zpěvák a hudebník Salif Keita, který je považován za jednoho z nejvýznamnějších představitelů world music. Ve své hudbě se Keita navrací k africkým kořenům, nechybí v ní však příměs jazzu, funku, afro-kubánských rytmů či soulu. Na Colours of Ostrava přijede v rámci několikaměsíčního turné s početnou kapelou a živě představí své poslední, velmi úspěšné, album M´Bemba.

Stejně pozoruhodný jako jeho hudba je životní příběh Salifa Keity. Narodil se jako potomek královského rodu, ale dětství a mládí mu značně komplikoval fakt, že je albín, což je pro Afričany znamením neštěstí. Ve své samotě se obrátil k hudbě, za což jej jeho rodina definitivně zavrhla.

V 60. letech se Keita stal zpěvákem šestnáctičlenné skupiny Rail Band (Železniční kapela), sponzorované tehdejší vládou a skutečně vystupovala v nádražní restaurací. O pár let později Keita formaci opustil a založil svoji druhou kapelu - Les Ambassadeurs du Motel. V její tvorbě se již projevil vliv kubánské muziky a francouzského a anglického popu. Obě kapely mají stěžejní význam pro historii malijské i africké hudební scény.

V 70. letech musel Keita vzhledem k nepříznivé politické situaci Mali opustit. Své útočiště našel v Abidjanu, kde s některými členy ze své původní kapely založil Les Ambassadeurs Internationales.

V roce 1984 se usadil v Paříži. O tři roky později, za pomoci producenta Ibrahima Sylla, vydal sólové album Soro, které definovalo styl tzv. afro-popu. Na počátku 90. let nahrál album s názvem Amen, kde se po jeho boku objevili i Joe Zawinul, Wayne Shorter či Carlos Santana. Na této nahrávce Keita dokázal, že se naprosto aklimatizoval ve světě současné hudby.

Album Moffou, s nímž se Keita přihlásil v roce 2002, znamenalo obrat v jeho kariéře. Na albu se objevil jeho bývalý spoluhráč Kanté Manfila a společně opustili samply a rockové prvky, aby se skoro pokorně vrátili k akustickým nástrojům. Deska předznamenala cestu, po které se Keita ubírá i na svém posledním albu M´Bemba.

Festival uzavře vystoupení Roberta Planta

Závěrečný koncert letošního ročníku mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava bude patřit Robertu Plantovi a jeho kapele Strange Sensation. Na koncertě předvedou živě nejen skladby z jejich posledního úspěšného společného alba Mighty ReArranger, ale také zabrousí do historie legendárních Led Zeppelin. Loňské album Mighty ReArranger, kde se snoubí blues, soul, rock a world music, si vysloužilo hned dvě nominace na cenu Grammy.

O vystoupení Roberta Planta na festivalu Colours of Ostrava říká jeho dramaturgyně a ředitelka Zlata Holušová: „Inspirace orientální hudbou na nejlepších albech Led Zeppelin i Plantova spolupráce s africkými a indickými hudebníky připravily půdu pro world music dávno předtím, než se tento termín začal používat. Na loňském WOMEXu v britském Newcastlu patřilo úvodní Plantovo vystoupení nabité živočišnou energií jednoznačně k tomu nejlepšímu, co program nabídl.“

Divadelní scéna bude nabízet improvizaci i Divadlo Sklep

Čtyřdenní hudební festival Colours of Ostrava nenabídne návštěvníkům pouze muziku mnoha různých žánrů. Poprvé je součástí programu i zvláštní Divadelní scéna, která vznikne v areálu Slezskoostravského hradu. Pohádky, pantomima, improvizace, kouzla, capoeira, loutky – to všechno budou moci diváci vidět na nádvoří hradu mezi romantickými kamenným zdmi. Do Ostravy dorazí např. Divadlo Kvelb, Bílé divadlo Ostrava, Duo Krása (Marek Daniel a Štěpán Rusín), Dekadentní divadlo Beruška, Studio pantomimy Kasprzyk, rwandský iluzionista Charles Nkurunziza či výběr capoeiristů z celé republiky.

Vrcholem tohoto programu bude určitě Divadlo Sklep s Ozvěnami Besídky a Spolek sešlých s představením Comedie dell Arte s Pavlem Liškou, Gabrielou Ješkovou nebo Tatianou Vilhelmovou, Markem Danielem, Michalem Bumbálkem, Romanem Slovákem a dalšími. Pohádková představení uvidí i malí diváci na Dětské scéně. Velkým lákadlem bude pro děti i dospělé vystoupení ghanského souboru Adesa, která ozdobí divadelní program akrobacií, klaunskou show, tancem a bubnováním.

Jako jediný festival V ČR je Colours of Ostrava členem Forum Of Worldwide Music Festivals (EFWMF), což je nezisková asociace 44 nejvýznamnějších, nezávislých evropských festivalů, které se zavazují podporovat světovou, etnickou, tradiční a původní kulturu jednotlivých světových národů a vzájemně se propojovat v kulturních výměnách.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz