Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kino Aero uvede dokument na podporu expedice techno travellerů

18. 7. 2006 -, Econnect

-foto-
-foto-
Unikátní filmový dokument World Traveller Adventures mapující vznik undergroundové techno scény a fenomén travellerů – novodobých nomádů – uvede v rámci cyklu Dokumentární pondělky kino Aero. Filmová projekce, výstava fotografií a debata se uskuteční na podporu právě probíhající expedice – Expedisound Mongolsko 2006 a zároveň chce upozornit na širší souvislosti ohledně „kauzy Czechtek 2005“ a kultury freeparties. Filmový večer je připravený ve spolupráci s občanským sdružením Kultura jinak.

"Více než deset let se účastníme evoluce elektronické hudby ve Francii a v Evropě s živými vystoupeními. Náš zájem a práce zde nekončí, cítíme, že to, co děláme, musí být obohaceno setkáváním se s novými kulturami a objevováním nových zdrojů inspirace,“ říkají aktéři z World Traveller Adventures, kteří před dvěma lety natočili sérii dokumentů o komunitě dnešní mladé generace, tzv. „travellerů“, kteří se objevili na počátku devadesátých let ve Velké Británii společně s „ravery“ a nomády ze Spiral Tribe.

První krátkometrážní film „23 Minute Warning“ představuje počátky vzniku undergroundové techno scény v Anglii v čele se soundsystémem Spiral Tribe a následnou represi nechvalně proslulým zákonem Criminal Justice Act, který zakázal pořádání „free parties“. Dokument ukazuje, že lidé, kteří stáli na počátku, chtěli varovat své okolí před byrokratickým systémem, pohlcujícím a zatracujícím vše alternativní a omezující svobodu projevu.

Další dokument „Storming Sarajevo“ sleduje cestu pěti skotských travellerů do Bosny, v době podpisu Daytonské dohody. Cílem jejich cesty byla humanitární mise a snaha „sjednotit Srby, Chorvaty a muslimy v rytmu techna“.

Poslední film, „African Expedisound“ představuje strhující dobrodružství lidí hledajících „původní rytmus“ na černém kontinentě. Byly to tři francouzské sound systémy, vybavené kamióny a dalším potřebným, které odjely do středu západní Afriky, aby více než pět měsíců sdílely „raves“ a svou hudbu s místními lidmi.

A čím se tyto expedice liší od ostatních? Především v jejich hlavní myšlence - prolomit bariéry mezi lidmi, které v dnešním světě jsou, a to prostřednictvím hudby. A kde se zrodila myšlenka na Mongolsko? V roce 2004 odjel Mark Gustafsson, jeden ze členů WTA, do Mongolska, kde si mimo jiné uvědomil, že velká míra zdejší populace žije v hrozných podmínkách.

"Během naší africké cesty jsme mohli vidět obrovskou propast mezi západními Evropany a lidmi ze sousedních kontinentů, geograficky ne tak vzdálených. Rozdíly jsou v majetku, v dosažitelnosti vzdělání, ale i v požadavcích na základní potřeby...... Považujeme za nemyslitelné podniknout novou cestu bez pomyšlení na opravdové potřeby místní populace. Tak se pro nás stalo nezbytné spojit náš projekt s humanitárním plánem," popisují zrod právě probíhající mongolské expedice její účastníci.

Kultura Jinak se rozhodla k této misi připojit a pomoci cílům expedice, která vyrazila začátkem května z Francie přes Evropu, Rusko, Sibiř až do Mongolska. „Doufáme, že tímto způsobem, - prostřednictvím filmů – umožníme přítomným lidem udělat si alespoň představu, jak to na takové expedici probíhá. Chceme ale i představit život současné techno generace, a to především návštěvníkům, kteří, díky častým desinformacím z médií, tuto scénu a priori odsuzují,“ řekla Linda Šilingerová ze sdružení Kultura Jinak.

Před projekcí bude krátká přednáška hudebního publicisty l.p.fishe o vzniku a vývoji techno scény a soudobé elektronické undergroundové kultury. Po projekci pak stručně představí jeden ze členů sdružení Kultura jinak Mongolskou expedici Expedisound Mongolsko 2006 a na závěr bude následovat diskuse, kde dostanou prostor dotazy diváků. Debaty se zúčastní l.p.fish, David Čermák z občanského sdružení Policejní stát a Linda Šilingerová z občanského sdružení Kultura Jinak.

Zisk ze vstupného poputuje právě na podporu nové expedice, zejména na již zmíněnou humanitární pomoc lidem v Mongolsku. Pokud máte zájem se také připojit a pomoci lidem z Mongolska, budete srdečně vítáni, ať jako návštěvníci naší akce nebo jinou pomocí.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz