Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

BBC: Norsko letos vyloví jen polovinu z povoleného množství plejtváků

20. 7. 2006 - PRAHA/LONDÝN [EcoMonitor]

-foto-
-foto-
Norská velrybářská flotila letos vylovila jen polovinu z povolené kvóty velryb. Vláda oznámila, že z možných 1 052 plejtváků malých jich velrybáři zatím ulovili pouze 444. Mluvčí rybářů pak odhadují, že konečný účet za letošní sezónu od dubna do srpna bude asi 500 velryb. Hlavním důvodem menšího množství vylovených kytovců bylo letošní špatné počasí, píše internetový server BBC.

Organizace ochránců životního prostředí tvrdí, že velrybářské odvětví je v krizi, sklady jsou totiž plné neprodaného masa, o které nemají Norové vůbec zájem. „Zdá se, že v Norsku bude letos někoho hodně bolet hlava,“ říká Sue Fisherová ze Společnosti pro ochranu velryb a delfínů (WDCS). „Loni došlo z politického rozhodnutí k podstatnému navýšení kvóty, jenže se to teď vrací jako bumerang. Obchodníci nejsou schopni prodat dosud nalovené maso, a ve skladech tak není místo pro nové úlovky.“ Vláda loni zvedla kvótu ze 797 kusů na 1 052 plejtváků.

Komerční rybolov je celosvětově zakázán, ale Norsko před dvaceti lety úspěšně uplatnilo námitku a nadále loví kytovce na maso, zejména na severozápadě země v okolí ostrovů Lofoty. „Letos to jde skutečně pomalu,“ říká Rune Frovik, tajemník High North Alliance, která zastupuje velrybáře, rybáře a obchodníky ze severních oblastí Norska. „Jedním z důvodů je špatné počasí, bylo hodně deštivo a zima, navíc foukal silný vítr. Letošní červen byl navíc mnohem méně slunečný než v minulých letech,“ řekl BBC. Podle něj bylo letos v norských vodách také daleko méně oblíbené potravy plejtváků - rybek huňáčků severních, takže velryby odpluly jinam. Hermod Larsen, oblastní ředitel Norské rybářské organizace (NRFO) pro region Lofoty, souhlasí s tím, že klíčovým faktorem bylo špatné počasí v květnu a červnu. „Jak sezóna postupuje, kvalita velrybího masa jde dolů,“ říká Larsen. „Lidé obvykle stojí o velrybí maso v květnu, protože později je už velká nabídka dalších druhů ryb, jako jsou například sledě.“ Podle něj není velrybí maso v červenci tak prodejné, i proto jeho společnost již přestala maso plejtváků vykupovat.

Norsko je vedle Japonska a Islandu jednou ze tří zemí, které smějí velryby lovit. Druhé dvě země, však tvrdí, že kytovce loví pro vědecké účely. Na červnovém zasedání Mezinárodní velrybářské komise tyto státy prosadily částečný posun k opětovnému zahájení komerčního rybolovu kytovců, což je první takové rozhodnutí za posledních dvacet letech.

Podle článku Richarda Blacka BBC Online News 13. 07. 2006.


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz