Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Deset nejdůležitějších pravidel, pokud chcete cestovat v souladu s přírodou

21. 7. 2006
Rachel Anderson - pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva [Econnect/Our Planet] -


-Monteverde Cloud Forest Reserve, Costa Rica/Foto Jason Kremkau- Plánujete svoje prázdninové cesty? Co třeba Nikaragua? Nebo Kambodža? A co vyrazit na Borneo? Všechny tyto destinace mají nyní v turistickém průmyslu své jméno, zejména díky ekoturistice, která je podle New York Times „hitem letošního roku“.

„Ekoturistika je jedním z nejrychleji rostoucích typů cestování, protože lidé chtějí více nezávislosti,“ řekl Dale Galvin, viceprezident mezinárodní ekologické organizace Rare. Zatímco cestování ve stylu „adventure“ dává větší důraz na adrenalinový aspekt turistiky, tak ekoturistika chce nabídnout cestovatelům zodpovědnou návštěvu na místech mimo zavedené turistické trasy.

Vzhledem k neustále se rozvíjejícímu turistickému průmyslu ve všech částech světa (odhaduje se, že Antarktidu navštívilo v letní sezóně 2003 – 2004 zhruba 25 tisíc turistů), čelí místní komunity problému, jak chránit přírodní krásy, které přitahují záplavu návštěvníků. Naneštěstí je u některých eko-dovolených ekologické pouze jejich jméno. Takže je na naší zodpovědnosti, jak ekologické bude naše cestování. Zde jsou nejdůležitější pravidla:

  1. Získejte co nejpodrobnější informace. Když hledáte průvodce s dobrou pověstí, zjistěte si co říkají ostatní. Pokud chcete mít větší jistotu, najděte si certifikovanou cestovku (týká se především zahraničí, např. Sustainable Travel International (STI) v USA).
  2. Odneste si jenom fotografie a zanechte pouze své šlápoty. Přírodní památky jako jsou mušle nebo úlomky mořských korálů se zdají být jako dobrý suvenýr z cest, ale pokud si budete pravidla přizpůsobovat svým potřebám, bude tak moci udělat každý. Odolejte své žádostivosti a místo toho si přivezte raději jen fotku. A podobně – turistický výlet k Nilu může váš život změnit k lepšímu, avšak pokud tam ponecháte svoje odpadky, ekosystém se bude měnit k horšímu.
  3. Utrácejte peníze v místních komunitách. „Podpora místní ekonomiky je klíčovou součástí eko-turistiky,“ říká Dale Rosselet z New Jersey Audubon Society. Většina cestovek nezaměstnává lidi z místnícj komunit, čímž se snižuje jejich zainteresovanost na ochraně přírodních oblastí.
  4. Chraňte přírodní zdroje. Čistá pitná voda může být v některých částech světa nedostatkové zboží, takže se ji snažte užívat s rozvahou: sprchujte se kratší dobu nebo méně často, nechte si prát ručníky a prádlo méně často, zavírejte kohoutek, když si čistíte zuby, vypínejte světla a klimatizaci, když odcházíte z místnosti. Využívejte hotely v síti Green Hotels Association.
  5. Choďte co nejvíce pěšky. Je to dobré cvičení, skvělé na prohlížení památek a snižuje spotřebu benzínu. A navíc je to zadarmo! Většina ekoturistických destinací navíc dává cestovatelům možnost pronájmu kola.
  6. Zůstávajte na vymezené trase. Nejste cestovatel, která objevuje neznámá teritoria. Tím, že se budete držet turistické stezky, získáte jistotu, že nevyplašíte žádný ohrožený druh, nepošlapete vzácné květiny a nenarušíte něčí teritorium.
  7. Seznamte se s místní kulturou. Pokud nebudete pořád na pláži či na výletě v divočině, snažte si najít čas na seznámení s místním regionem. Když navštívíte informační centrum nebo si najměte místního průvodce, budete místu vašeho pobytu lépe rozumět.
  8. Používejte do nejméně znečišťující způsob dopravy. Vzhledem k tomu, že letecká doprava spotřebovává obrovské množství paliva, navrhuje Climate Action Network Europe, aby lidé nepoužívali letadla při cestách kratších než 1000 kilometrů. Auta také patří mezi hlavní znečišťovatele, takže je nejlepší využívat veřejnou dopravu jako jsou vlaky nebo autobusy.
  9. Kompenzuj emise při svých cestách. „Při letu z New Yorku do Los Angeles vypustíte do vzduchu zhruba jednu tunu skleníkových plynů,“ říká STI. „Pokud za každou tunu darujete 15 USD, bude možné vybudovat solární kuchyně v Africe, takže nebude třeba spalovat fosilní paliva.“
  10. Jezte lokální produkty. Podle studie University of Iowa jablka koupená v USA cestují průměrně zhruba 2 500 kilometrů. Proto je nejlepší podporovat místní farmáře v místě vašeho prázdninového pobytu. Navíc vaše jídlo bude obzvláště čerstvé. Dá se proti tomu něco namítnout?
Rachel Anderson - pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

24. 7. 2006
cinan007
26. 7. 2006

-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Související odkazy
  • E-magazin Our Planet
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz