Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Firmy slibují, že začnou vyrábět elektroniku bez toxických látek, zákazníci ale chtějí víc

26. 7. 2006 - PRAHA [Econnect]

-Elektronický odpad firmy Dell na čínské skládce/ Foto Greenpeace/Natalie Behring-
-Elektronický odpad firmy Dell na čínské skládce/ Foto Greenpeace/Natalie Behring-
Stále více firem vyrábějících elektroniku se v poslední době dobrovolně zavazuje k tomu, že ze své výroby vyloučí ty nejtoxičtější chemické látky, které dosud jejich výrobky obsahovaly. Jednou z posledních firem, které se k této “detoxikační” politice přihlásily, byla firma Dell. Zařadila se tak mezi značky jako Hewlett Packard, LG, Nokia, Samsung, Sony či Sony Ericsson, které omezení některých chemických látek ve své výrobě již dříve přislíbily.

Společnost Dell, stejně jako ostatní jmenované firmy, prohlásila, že ze své výroby v dohledné době vyloučí dvě klíčové skupiny chemických látek, které vážně ohrožují jak lidské zdravím tak životní prostředí. Těmito dvěma skupinami jsou jednak všechny typy bromovaných zpomalovačů hoření a za druhé polyvinyl chlorid (PVC).

Elektronický odpad – hrozba pro třetí svět

Desetitisíce starých počítačů, mobilních telefonů1 a dalšího elektronického odpadu obsahujícího nebezpečné toxické látky je každoročně ukládáno na skládky a páleno ve spalovnách. Další tisíce tun tohoto odpadu jsou, často nelegálně, vyváženy ze zemí Evropské unie, Spojených států, Japonska a dalších hospodářsky vyspělých zemí do chudých částí Asie či Afriky. “Podle zjištění inspektorů životního prostředí odplouvá s nelegálním nákladem jen z přístavů starého kontinentu každá pátá loď vezoucí odpad (ČTK, 16.března 2005)”.

Podle New York Times (říjen 2005) také velká část počítačů, které se posílají do chudých zemí v rámci rozvojové pomoci, je téměř nepoužitelná anebo dokonce neopravitelná. V zemích určení končí přitom to, co už „bohatí” nepotřebují, na nezabezpečených skládkách představujících obrovskou ekologickou zátěž, anebo v rukou dělníků (často dětí), kteří nejsou vybaveni ochrannými pomůckami a vystavují se tak velkému zdravotnímu riziku.

Pokud by firmy vyrábějící elektroniku vyloučily toxické látky ze své výroby přispěly by přitom ke snadnější recyklovatelnosti svých výrobků a zmenšily jak ekologickou zátěž tak zdravotní rizika, která tyto výrobky způsobují.

Žebříček „top toxic“

Organizace Greenpeace už dlouhou dobu lobbuje u největších podniků světa za „ozelenění“ jejich výrobní politiky. Co se týče eliminace toxických látek, nese jejich snaha v poslední době ovoce. Společnosti jako Sony, Hewlett Packard, Nokia, Samsung a další již přislíbily, že v nejbližší době dvě jmenované hlavní skupiny toxinů (PVC a bromované zpomalovače hoření) ze své výroby vyloučí. Nadále ovšem zůstává nemalá skupina těch výrobců, kteří se podobným změnám brání. Do této skupiny „the bad guys (špatných hochů)“ podle Greenpeace international patří značky: Acer, Apple, Fujitsu-Siemens, IBM, Lenovo, Motorola2, Panasonic, Siemens a Toshiba.

Spotřebitelé žádají víc

Ačkoli již několik vlaštovek mezi elektronickými firmami vylétlo směrem k větší environmentální šetrnosti, spotřebitelé elektroniky očekávají, zdá se, ještě víc. Ukázal to výzkum společnosti Ipsos-MORI provedený v devíti zemích světa, v němž většina dotázaných uvedla, že by si byla ochotna připlatit jistou částku za počítač, který by byl šetrný k životnímu prostředí.

Tyto částky se přitom pohybovaly kolem 59 USD v Německu, 118 USD ve Velké Británii, 199 USD v Číně a překvapivých 229 USD v Mexiku. Většina těchto respondentů dále uvedla, že by měli výrobci zodpovídat za odstranění nebezpečného odpadu z počítačů, které vyprodukovali.

Elektrotechnický průmysl se pyšní tím, že patří mezi nejrychleji a nejpružněji se vyvíjející tržní odvětví. Pokud nechce z tohoto trendu ustoupit, měl by brát v úvahu také čím dál výraznější proenvironmentální preference spotřebitelů.


Iva Nevečeřalová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Iva Nevečeřalová

Autorka je externí redaktorkou Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz