Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V čem se Shell nepoučil

1. 8. 2006 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-
Shell, společnost která má na svědomí smrt mnoha lidí, včetně několika popravených, rozsáhlé znečištění životního prostředí, porušování lidských práv, likvidaci zemědělských oblastí a ničení sociálních struktur obyvatelstva. K nejsledovanější aféře došlo v roce 1995, kdy nigérijská vláda, se kterou Shell provozuje společný podnik SPDC, nechala popravit devět aktivistů. To bylo vyústěním rozsáhlého ničení země i obyvatelstva. K desetiletému výročí bezpráví vydala nevládní organizace Global Community Monitor publikaci „V čem se nepoučili - Ta druhá zpráva o činnosti společnosti Shell“, která mapuje neuspokojivý vývoj v několika místech světa. Letos ji v češtině vydalo sdružení Děti Země.

Brožura je věnována památce Kena Saro-Wiwy, spisovatele a hlavního představitele masových protestů proti Shellu a jeho devastujícím aktivitám v Nigérii. Saro-Wiwa byl vojenským soudem odsouzen bez možnosti odvolání a 10. listopadu 1995 společně s dalšími osmi aktivisty oběšen. „Děsí mě ponižující chudoba mého lidu, který žije v bohatstvím obdařené zemi… usiluji o uchování jeho práva na život a důstojné živobytí a jsem odhodlán zavést v této zemi poctivý a spravedlivý demokratický systém, který chrání každého jednotlivce a každou etnickou skupinu a dává nám všem platný nárok přihlásit se k lidské civilizaci,“ řekl před smrtí Ken Saro-Wiwa.

Autoři se zaměřili na sledování regionů, kde způsobuje Shell největší škody a postupně vyvracejí její reklamní kampaň o ochraně lidských práv a udržitelném rozvoji. Shell se stále opírá o průmyslovou infrastrukturu, která je nebezpečná pro lidi i životní prostředí, provozuje stárnoucí ropné rafinérie, které vypouštějí karcinogenní látky a jiné škodlivé jedy. Materiál obsahuje případové studie o vlivech na životní prostředí a život místních komunit. V okolí delty řeky Nigeru byli pracovníci Přátel Země svědky zaorávání ropy pod povrch ještě v prosinci 2004.

Jiné případy jsou popsány z Jižní Afriky, kde dochází poškozování zdraví dělníků. Během roku 2004 došlo na jediném zařízení ke 117 překročení zákona o ochraně ovzduší a uniklo do moře 15 000 litrů paliva. Následky jiné havárie z roku 2001 potrvají do roku 2015. Pikantní je, že popsané stárnoucí a poruchové zařízení SAPREF u Durbanu získalo certifikáty 14001 a 90001, které se ovšem dopadům na životní prostředí nevěnují.

V Brazílii jsou prokázány časté případy onemocnění rakovinou u bývalých zaměstnanců Shellu. V roce 2001 musela společnost přiznat zodpovědnost za znečištění spodních vod pesticidy. Teprve v loňském roce a po soudních procesech se Shell zavázal, že nebude vyvážet a zasypávat toxické odpady a začne sledovat úniky škodlivých látek do prostředí.

Další skandály jsou popsány z Ruska, Irska, Filipín a Holandských Antil. Z třicetistránkové publikace vyplývá, že odpovědnost za životní prostředí a práva obyvatel jsou víc reklamním trikem Shellu, než skutečným projevem odpovědnosti této korporace.

Předmluvu připravili dva představitelé organizace Přátelé Země a dále se na přípravě podílelo jedenáct nevládních organizací. „Nastal čas, aby jednaly vlády a přivedly Shell k zodpovědnosti. Apelujeme na vlády Spojeného království a Nizozemí, aby změnily zákony tak, aby Shell a další mezinárodní společnosti musely věnovat pozornost dopadu své činnosti na životní prostředí a lidská práva v zahraničí,“ uvádějí Tony Juniper a Vera Dalm.

Brožura v češtině vyšla z dobrovolné iniciativy Michala Kubánka a Martina Hyťhy z občanského sdružení Děti Země.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz