Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

O českých političkách v labyrintu mužů

1. 8. 2006 -, Fórum 50% / Econnect

Česká politika: Ženy v labyrintu mužů? Takový je název nové odborné studie, kterou v těchto dnech vydává očanské sdružení Fórum 50%. Studie, jejíž autorkou je Petra Rakušanová ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR, je věnovaná politické participaci žen nejen v České republice.

Studie mapuje účast žen ve vrcholné politice a průřezově také v politických stranách. Na základě analýzy empirických dat nabízí také pohled na postoje veřejnosti k zapojení žen do politiky v České republice. Hlavním cílem studie je analyzovat důvody nižšího zastoupení žen v politických funkcích v Česku. Zaměřuje se na institucionální, individuální i společenské bariéry vstupu žen do politických funkcí.

"Je to vůbec první odborná studie na toto téma, která byla v České republice vydána tiskem. Všem čtenářkám a čtenářům ji mohu vřele doporučit," říká Lenka Bennerová z Fóra 50%. Na srpen organizace plánuje vydání další zajímavé publikace - knihy rozhovorů s českými političkami.

Občanské sdružení Fórum 50%, které studii vydává, usiluje o společnost s vyrovnaným zastoupením žen a mužů v politice a ve veřejném životě obecně. Reaguje tak na situaci, kdy nerovnoměrné zastoupení žen a mužů ve veřejném a politickém životě ovlivňuje kvalitu demokracie a má dopad na vlastní fungování české společnosti. Fórum 50% je přísně nadstranické.

"Svými aktivitami chceme pomoci rozbít 'skleněný strop', který podporován společenskými genderovými stereotypy nedává ženám rovné příležitosti v zapojení se do politického rozhodování. Současné nedostatečné zastoupení žen je pro nás nepřijatelné a neodůvodněné, a proto se budeme snažit rozpoutat diskuzi napříč politickými stranami, jaké jsou důvody pro tak nízké zastoupení žen, co brání v navýšení počtu žen, které by reprezentovaly politické strany například na volebních kandidátkách a podobně. V rámci těchto diskuzí chceme politickým stranám nabídnout řešení, jak současnou situaci změnit," uvádí sdružení Fórum 50%.

Publikace " Česká politika: Ženy v labyrintu mužů?" byla uhrazena z prostředků nadace Open Society Fund Praha a je k dispozici všem odborným i městským knihovnám v ČR. Všichni zájemci a zájemkyně si ji mohou zdarma vyzvednout v kanceláři organizace (Plzeňská 66, Praha 5).

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

7. 8. 2006

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz