Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kam v srpnu za hudbou, filmem, kulturou..?

4. 8. 2006 -, Econnect

-foto-
-foto-
Kam za kulturou v druhé polovině prázdnin? Vyberte si z tipů Econnectu: ještě můžete stihnout kus Prázdnin v Telči, za hudbou se můžete vydat také do Trutnova. Na konci srpna si nenechte ujít festival Eurotrialog v Mikulově. A pokud si nechcete nechat ujít nejčerstvější studentský filmový festivalu v Evropě, zamiřte na konci prázdnin do Karlových Varů na Fresh Film Fest.

Na prázdniny do Telče

Do druhého týdne se o tomto víkendu přehoupnou Prázdniny v Telči. Ty „nejsou festival, ale způsob života“. Tradiční festival folkové a country hudby probíhá již přes dvě desítky let na počátku srpna, letos v termínu od 28. 7. do 13. 8.. Koncertní vystoupení doplňují výstavy, divadelní představení nebo sportovní utkání.

Nádvoří telčského zámku se stává jevištěm pro špičku české folkové scény (J. Nohavica, R. Křesťan, Javory, Čechomor, V. Mišík aj.), zavítají sem však i známé tváře jiných žánrů. Díky popularitě tohoto festivalu mohou diváci v posledních letech navíc navštívit prosincovou akci Vánoční prázdniny v Telči.

Telčský festival letos láká bohatým seznamem zúčastněných hudebníků a kapel. Na programu jsou Inkululeko Yabatsha (Zimbabwe), Sergent Pepere (Fancie), Javory, Jiří Plocek, Spirituál Kvintet, Jablkoň, Hradišťan, kromě nich také Květy, Lenka Dusilová, Žalman a spol., Nezmaři, Jarret, KOA, Bratři Ebenové a Sestry Steinovy. Ze Slovenska do Telče láká Longital (dříve Dlhé Diely), nádvoří diváky zcela zaplnili Irové Glen Hansard a Mark Geary. Na programu jsou také Václav Koubek, Druhá tráva, Hop trop, Poutníci, Vladmír Mišík nebo třeba Karel Plíhal. Podrobný program festivalu je na webové adrese http://www.prazdninyvtelci.cz.

Ještě víc hudby? Do Trutnova!

Další hudební festival, ten trutnovský, se uskuteční o víkendu od 18. do 20. srpna. Neoficiální začátek letošního svátku léta bude jako obvykle již ve čtvrtek 17. srpna, slibují ovšem organizátoři. „Věnován bude Rychlým šípům, Tomu Sawyerovi a Vinnetuovi. Nechť jejich Duch bude mezi námi účasten a přebývat až do konečného bubnovaní... Budeme se snažit, aby se festival stal důstojným mejdanem, svátkem a manifestací radosti pod horami a přejeme si, aby vaše kroky k rockovému poutnímu místu byly ve svém cíli naplněny nejen radostí a hudbou,“ lákají pořadatelé trutnovského festivalu.

Trutnovský festival bude pestrý, slibuje program: z punkových krajin zavítají S.P.S., Šanov a Volant, v zajímavém uskupení se objeví Monika Načeva s dýdžejem Fivem a Michalem Pavlíčkem. Sombrery na nás zamává a tancechtivá srdce roztančí Temperamento. Cocotte Minute, vedle Kurtizán z 25. avenue a Jolly Jokera, svým nářezem pročistí hlavy a rozkývají dredy. Ta Jana z Velké ohrady potěší osobitým šansonem, Sylva Krobová svojí harmonikou a klaunem Bilbem. Bow Wave a Bratři Orffové vás roztančí na Vesmírné vlně. Silent Stream of Godless Elegy potěší metalem s folkovým pohlazením. Ve stanu v rámci Jazzové alternativy Jana Koubková rozbalí svůj Jazzkabaret. To vše okoření Marián Varga svými nebeskými varhany zpod Tater. A věřte, je na co se těšit a bude se na co dívat...! O Malém tanečním orchestru divadelníků Sklep a jejich show netřeba mluvit...! Dalšími lákadly Trutnova budou Presidents of the United States of America, severští Hedningarna, indicko-pákistánští šamani The Dhol Foundation, kapela Jaz Colemana Killing Joke nebo Eva Pilarová. Kompletní program je na stránkách festivalu http://www.festivaltrutnov.cz.

Konec srpna: Eutrotrialog Mikulov

V Mikulově bude závěr srpna patřit festivalu Eurotrialog, který se uskuteční v době od 25. do 27- srpna. V první festivalový den se představí Milan Valenta, Jana Vébrová, Tara Fuki, Gaia Mesiah a The Hogs. Návštěvníky čeká také Přílet bubeníků (Pavel Fajt, David Koller, Alan Vitouš, Miloš Vacík, Marek Minárik, Tereza Petrášová, Günther Castanetti, Andrzej Zaleski a další).

V dalším dnu jsou na programu Moberg, Petr Nikl a Lakomé Barky, Petra Börnerová band feat. Benkő Zsolt, Ty syčáci & Christop Pajer, Ingwe, Raya O´Coal, Mama Bubo, Karel Plíhal, Dybbuk, Psí vojáci, Boban i Marko Markovic Orkestar a nizozemští Taxi to The Ocean. Na poslední den je přichystán bonus: varhanní koncert Filipa Topola v Ditrichštejnské hrobce.

Kromě hudby bude součástí festivalu také přehlídka českého amatérského filmu v čajovém multiprojekčním stanu za amfiteátrem. Po celou dobu festivalu pak bude otevřena výstava fotografií Karla Šustera z celé historie festivalu na náměstí v Galerii 27. Vernisáž výstavy bude v pátek v 17 hodin, zahraje hraje Petr Karas Band. Podrobné informace o festivalu jsou na adrese http://www.eurotrialog.cz.

Svěží film na závěr prázdnin

Na přelomu srpna a září se mohou milovníci filmu vydat na Fresh Film Fest, mezinárodní studentský filmový festival v Karlových Varech, „nejčerstvější studentský filmový festivalu v Evropě“. Festival proběhne v termínu 30. 8. – 3. 9. „Posláním festivalu Fresh Films je poskytnout platformu pro sdílení nápadů a výměnu názorů mezi mladými filmovými umělci z celého světa. Festival umožňuje setkání a diskusi s mezinárodními filmovými talenty. Cílem festivalu Fresh Films je stimulovat navazování vzájemných kontaktů mezi účastníky za účelem plodné budoucí spolupráce,“ vysvětlují organizátoři.

Fresh Film Fest je pokračovatelem světoznámého festivalu CILECT, který byl pořádán v Karlových Varech původně jako nezávislý festival a poté jako součást renomovaného Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Festival byl místem, kde mladí talentovaní filmaři mohli svobodně vyjadřovat své myšlenky a postoje ke světovému dění 80. let bez nechvalně známého dozoru komunistického režimu. V průběhu let se festival CILECT stal důležitou křižovatkou mezi východním blokem a západem. Mezi účastníky festivalu patřili také budoucí světově uznávaní filmoví tvůrci jako Jan Svěrák, Emir Kusturica a další.

Skupina studentů z Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze - FAMU spolu s děkanem PhDr. Michalem Bregantem a zástupci CILECT se nyní rozhodla tento unikátní festival obnovit. Organizační tým, který tvoří studenti FAMU, VŠUP a AVU představí přes 200 filmů z různých zemí a různých žánrů pro široké publikum. Promítání dvou stovek filmů doplní bohatý program doprovodných akcí. Bude mezi ně patřit prezentace škol a odborné workshopy, kde budou mít účastníci možnost porovnat a zlepšit své vlastní dovednosti. Nebudou chybět ani večírky. Porota, kterou budou tvořit významné osobnosti filmového průmyslu, ocení nejlepší práce řadou cen. Podrobnosti o Fresh Film Festu je možné nalézt na http://www.freshfilmfest.net.

sestavila

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz