Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Projekt Doc.air nabízí on-line české a zahraniční dokumentární filmy

10. 8. 2006
-red- [Econnect/JSAF] -


Pokud máte zájem o české nebo zahraniční dokumentární filmy, můžete navštívít stránky projektu Doc.air. Na rozdíl od pilotní fáze, která již téměř rok nabízí ke stažení 13 dokumentárních filmů zcela zdarma, nabízí nyní Doc.air ke stažení za mírný poplatek aktuální významné dokumenty. Doc.air je autorským a producentským počinem občanského sdružení JSAF, které pořádá Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava.

"Mezi prvními filmy bude i mnoha oceněními ověnčený Zdroj režiséra Martina Marečka o putování jedné kapky ropy z Ázerjbajdžánu do Čech, absolventský film Eriky Hníkové Ženy pro měny, demýtizující průmyslový přístup k ženské kráse či portrét Tatínek - Zdeněk Svěrák viděný očima svého syna Jana Svěráka a dokumentaristy Martina Dostála."

"V současnosti je na webu ke stažení i portrét Věry Chytilové Cesta od režisérky Jasminy Blažević a mozaikovitý průřez historií košické "plovárny, na niž se chodily koupat dějiny" 66 sezón slovenského režiséra Petra Kerekeše a další snímky," uvedla tisková mluvčí jihlavského festivalu Andrea Slováková.

Každý další týden pak bude přibývat několik dalších filmů. Mezi nimi budou všechny díly Manželských etud Heleny Třeštíkové, poetické dokumenty Krajina a Portrét známého ruského režiséra Sergeje Loznici, filmy slavného dánského režiséra Jørgena Letha, dokumenty Miroslava Janka, Věry Chytilové a Olgy Sommerové.

Portál MFDF Jihlava pro on-line distribuci dokumentárních filmů Doc Air byl spuštěn při loňském slavnostním zakončení festivalu. Doc.air představuje unikátní virtuální platformou pro všechny podoby dokumentu, které takto budou jednoduše přístupné jakémukoliv uživateli na světě. Pro producenty z celého světa nabízí unikátní možnost dokumentární film představit a okamžitě nabídnout ke koupi akvizitorům a distributorům v kterékoliv jiné zemi.

Doc.air je autorským a producentským počinem občanského sdružení JSAF, které pořádá Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava. Navazuje na dlouhodobou činnost JSAF směřující k podpoře autorského dokumentárního filmu ze střední a východní Evropy, zdůrazňování důležitosti autorské odlišnosti, a zároveň blízkosti v možnostech přístupu k filmům ve Východní a Západní Evropě.

Největší festival dokumentů ve Střední Evropě, Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava, připravuje pro říjen 2006 svůj 10. ročník. Programový výběr probíhá pro soutěž nejlepších středoevropských dokumentů uplynulého roku Mezi moři, soutěžní sekci Česká radost, mapující různé tendence ve vývoji českého dokumentu, zásadní filmy současného světového dokumentu se vybírají pro dvě sekce: Bedekr pravidelně představuje hodnotné filmy v stávajícím roku oceněné na jiných významných světových festivalech, Dobré dílo zviditelňuje filmy nepovšimnuté oceněním, leč výjimečné.

Rozsáhlé profily významných a přelomových postav světového dokumentu uvádějí Průhledné bytosti. Tato základní programová vrstva bude dále doplňována programovými lahůdkami v dalších sekcích. Občanské sdružení JSAF je v České republice významným vydavatelem literatury o dokumentárním filmu, kterou podporuje jednak jako textový přesah festivalu, jednak jako potřebné pokrytí tematické mezery v české odborné i populárnější literatuře.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz