Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Izrael/Libanon: Obě strany musí ukončit útoky na civilisty, aktivisté mluví o válečných zločinech

11. 8. 2006
Tomáš Tetiva [Econnect/HRW] -


-Obal studie Fatal Strike/HRW- Hizballáh musí ihned ukončit odpalování raket do civilních oblastí v Izraeli. Oproti tomu izraelská armáda musí rozlišovat mezi bojovníky a civilisty při útocích proti Hizballáhu v Libanonu. Uvedla to organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW) podle níž se tyto praktiky dají definovat jako válečné zločiny.

„Odpalování raket naslepo do civilních oblastí je bezpochyby válečný zločin,“ uvedl Kenneth Roth, výkonný ředitel HRW. Během raketových útoků Hizballáhu, které trvají již několik týdnů, zahynulo již několik desítek civilních osob, včetně šesti dětí a stovky osob bylo zraněno.

Podle HRW zase izraelské vojenské jednotky systematicky nerozlišují mezi bojovníky a civilisty při válečné kampani v Libanonu. Experti HRW studovali způsoby útoků a zjistili, že nejméně ve 20 případech nelze mluvit o neúmyslných civilních obětech válečného konfliktu. V některých případech lze podle HRW tyto útoky považovat za válečné zločiny. Dosud zahynulo více než 500 lidí, přičemž většina z nich jsou civilisté.

Hizballáh tvrdí, že některé jeho útoky jsou zaměřeny na vojenské základny v Izraeli, které představují legitmní cíle. Avšak podle všeho většina útoků byla zaměřena na civilní oblasti a zasáhla kolemjdoucí, nemocnice, školy, domácí obydlí a obchody.

Hizballáh dosud odpálil více než 2 500 raket převážně do civilních oblastí v severním Izraeli. Některé rakety zasáhly město Hadera, které leží zhruba 85 kilometrů od hranice s Libanonem. Hizballáh oznámil, že útok na Haderu byla odplata za izraelský nálet na Libanon, při kterém bylo zabito více než 20 farmářů.

Uplynulý týden HRW vydalo studii nazvanou „Fatal Strikes: Israel´s Indiscriminate Attacks Against Civilians in Lebanon“, ve které dokumentuje systematické nerozlišování izraelské armády mezi bojovníky a civilisty. Podle načasování a intenzity útoků a vzhledem k absenci vojenských cílů a následným útokům na záchranáře lze v některých případech hovořit o úmyslných útocích izraelské armády na civilisty.

„Naši experti zdokumentovali útoky izraelské armády, při kterých zahynuly stovky libanonských civilistů,“ řekl Roth. „Avšak válečné zločiny jedné strany nemohou nikdy ospravedlnit válečné zločiny protivníka. Hizballáh nemůže užívat izraelský způsob války jako ospravedlnění pro své jednání.“

HRW uvedla, že mnoho obyvatel severního Izraele nemůže odejít, protože nemají příbuzné jinde v zemi nebo nemají peníze na níhradní ubytování. Někteří zůstávají, protože se musí starat o postižené příbuzné nebo kvůli práci či zde pracují jako zdravotníci a záchranáři.

Podle mezinárodních humanitárních zákonů nesmí strany zúčastněné v konfliktu napadat civilní obyvatelstvo nebo bez rozdílu útočit na civilní oblasti. Stejně tak nesmí útočit způsobem, při kterém může dojít ke ztrátám na životech mezi civilními obyvateli, ke zranění civilistů nebo poškození civilních objektů, aby tak získaly vojenskou převahu. Tyto útoky lze definovat jako válečné zločiny.

Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

11. 8. 2006
12. 8. 2006

-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz