Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Prázdniny v Telči, to není jen festival, ale způsob života, tvrdí jeho návštěvníci

14. 8. 2006 - TELČ [Radio Praha]

-Prázdniny v Telči - Běh Terryho Foxe-
-Prázdniny v Telči - Běh Terryho Foxe-
Už po čtyřiadvacáté se letos do Telče sjeli návštěvníci na dvoutýdenní festival Prázdniny v Telči. Každoročně tu v první polovině srpna vystupuje špička českého folku a country. Střídají se tu například skupiny Javory, Hradišťan, Buty nebo Čechomor i písničkáři Jarek Nohavica, Pavel Žalman a Vlasta Redl. V minulých letech tu ale zazpívali a zahráli i Hana Hegerová, Jiří Stivín nebo Jaroslav Svěcený. V Telči se ale také hraje divadlo, probíhají tu výstavy a umělecké dílny, kde se lidé naučí třeba batikovat.

"Na festivalu je hezké to, že se na pódiu sejdou například začínající kapely se zkušenými interprety. Většina večerů se totiž skládá ze tří vystoupení a kouzlo telčského festivalu je právě v tom, že divák jde na koncert své kapely, a přitom může objevit někoho úplně nového. Já jsem tak třeba před pěti lety šla na koncert Čechomoru a odešla jsem úplně nadšená z vystoupení liberecké skupiny Jaret. A samozřejmě její koncert jsem si ani letos nemohla nechat ujít."

A k programu - co festival nabízí?

"Festival nabízí řekněme osvědčené kapely, jako je Hradišťan, Poutníci. Krásný byl například nedělní koncert Karla Plíhala. Vedle toho byla ale i divadelní představení, vystoupila například Bára Hrzánová se svým oblíbeným Hrdým Budžesem. A v sobotu nabídlo své představení Divadlo Sklep."

Jsou tam i nějaké doprovodné programy, řekněme pro děti?

"Doprovodné programy v Telči jsou, protože se konec konců říká, že Prázdniny v Telči nejsou festival, ale způsob života. A to je pravda, protože v Telči je vlastně od samého rána co dělat. Probíhají tam takzvané dílny, kde se nejenom děti, ale i dospělí mohou naučit třeba batikovat, mohou se naučit drátenickému řemeslu, mohou malovat. Nakonec ty obrazy, které se tam malují - říkám záměrně obrazy, protože to jsou obrovská plátna, která malují v podstatě davy lidí - se vystavují každý večer na zámku. Dá se vyjet parní mašinkou na výlet, oblíbené jsou samozřejmě i návštěvy okolí Telče, protože to okolí je krásné. Můžu připomenout třeba hrad Roštejn, nedaleké Slavonice nebo Dačice."

Jak je to s návštěvností? Kdo se tam sjíždí?

"To je taky pěkné, protože tento festival má více než dvacetiletou historii. Takže se tam sjíždějí ti, kteří jezdili před dvaceti lety, a třeba i jejich děti, které ten festival nově objevují. Proto na nádvoří telčského zámku, kde koncerty probíhají, se schází všechny generace. Myslím si, že už jen posedět na náměstí a kochat se atmosférou a koncerty, které probíhají na takzvaných kocouřích scénách celé odpoledne, je nádherný zážitek."

A poslední otázka: nezradilo vás letos počasí?

"Trochu ano, protože se přiznám, že jsem asi nebyla sama, kdo na koncertech seděl v zimní bundě a v zimním svetru. Přesto ale bylo moc pěkné sledovat, jak minulý víkend na Hrdém Budžesovi seděly davy lidí v přívalových lijácích v pláštěnkách, protože deštníky by přece jenom rušily lidi kolem, a diváci se smáli a výborně se bavili. Takže ani to nepříznivé počasí nás prostě neodradilo."


Milena Štráfeldová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz