Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

MSNBC: Bývalí povstalci ničí pralesy na Sumatře

15. 8. 2006 - Hugo Charvát , EcoMonitor

-foto-
-foto-
Povstalci z oblasti Aceh na východě ostrova Sumatra, kteří bojovali proti centrální vládě Indonésie až do ničivé vlny tsunami v prosinci 2004, vyměnili svoje samopaly za motorové pily. Ničivé boje sice skončily, ale kvůli nedostatku možností obživy se mohutně šíří nelegální kácení, které ohrožuje třetí největší deštný prales na světě. Navíc během tsunami bylo zničeno na 130 000 domů, které je potřeba znovu postavit, to poptávku po dřevě ještě významně zvyšuje.

„Každý se teď zabývá kácením a obchodem se dřevem,“ říká pětadvacetiletý Taydin, který pět let bojoval proti indonéské armádě v džungli ostrova Sumatra. Když v loňském roce uzavřeli povstalci s vládou příměří, zjistil Taydin, že přišel o svůj jediný zdroj příjmů. Proto se připojil k desítkám dalších bývalých partyzánů, kteří se rozhodli živit kácením cenných, sto let starých stromů. Neměl sice žádné povolení, ale úplatná policie mu pomáhala se zásilkami dřeva do hlavního města provincie Banda Acehu. „Lidé nemají práci, tak prodávají dřevo, to je dobrý způsob, jak přijít k penězům,“ říká Taydin, který má stejně jako mnoho Indonésanů jen jedno jméno. V Indonésii, kde je po Amazonii a Konžské pánvi třetí největší tropický deštný prales na světě, se plocha lesů za posledních padesát let snížila o 40 %.

Jestliže bude dnešní tempo ničení lesů pokračovat, bude podle Přátel země (FoE) a Světového fondu ochrany přírody (WWF) prales na Sumatře a v sousedním Borneu zcela zničen do roku 2010. Kácení dřeva v Acehu bylo během desetiletí trvající guerillové války téměř nulové, případně se omezovalo jen na vojenské akce. Loňský mír však otevřel dřevařským firmám dosud nedotčený prales. Navíc některé mezinárodní i domácí humanitární organizace řešily v rámci oprav škod po vlně tsunami dilema mezi snahou o co nejrychlejší výstavbu a nutností používat pouze legálně pokácené dřevo. Několik jich bylo přistiženo při nákupu dřeva z nelegálních zdrojů, zatímco další vsadily na výstavbu budov z menšího množství dřeva, zatímco budou pátrat po legálních dodavatelích. Stavební společnosti se začaly shánět po dřevě i v jiných částech Indonésie, tuto strategii však kritizuje WWF, protože v zemi je chráněno více než 70 % lesů.

Podle Světového fondu ochrany přírody by firmy měly dřevo dovážet, nicméně ve skutečnosti to dělají jen čtyři společnosti. „Mluví o respektování hodnoty životního prostředí a dlouhodobé efektivnosti svých projektů,“ říká Ralph Ashton z WWF, který zaplatil dvě zásilky stavebního dřeva a třetí se čeká tento měsíc. „Jenže mnoho společností stále bere dřevo z ekologicky neudržitelných oblastí,“ dodává. Některé dřevařské firmy těží v oblastech Leuser a Ulu Masen, kde se rozprostírá jeden z nejbohatších deštných pralesů v jihovýchodní Asii. V něm běžně žijí ohrožené druhy zvířat, jako jsou nosorožci, sloni, tygři či orangutani. „Jestli se bude tento prales nadále zmenšovat, zvířata přijdou o své přirozené útočiště a bude docházet k častějším konfliktům mezi nimi a místními obyvateli,“ říká Ilarius Wibisono z organizace Fauna & Flora International, která monitoruje plochu 740 000 hektarů pralesa Ulu Masen.

Podle článku Michaela Caseye MSNBC 07. 08. 2006.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Program na ochranu pralesů WWF

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz