Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ulice Prahy opět na chvíli patřily cyklistům

21. 8. 2006 - Jakub Kašpar, NaKole.cz

-foto-
-foto-
Minulý čtvrtek, tak jako už několik let každý třetí čtvrtek v měsíci, opět patřil pravidelné Cyklojízdě za práva a bezpečnost cyklistů. Na náměstí Jiřího z Poděbrad se sešlo před šestou hodinou večer kolem šesti desítek kolařů, kteří se po vzájemné domluvě na trase vydali na cestu.

Peloton, v němž jel například známý sociální ekolog z Univerzity Karlovy Ivan Rynda, předsedkyně pražských Zelených Petra Kolínská nebo koordinátor Greenways ve Střední Evropě Dan Mourek, bez komplikací projel ulicemi kolem Náměstí Jiřího z Poděbrad, Vinohradskou (jen bylo třeba dát přednost projíždějící tramvaji a shluknout se do dlouhého „hada“ mezi parkujícími automobily a tramvajovým pásem), Slezskou i Náměstím Míru.

V Anglické ovšem plynulá jízda skončila kvůli permanentní zácpě, kterou tu vytvářejí auta. Na zhruba 8 metrů čtverečních, které zabere jedno auto s obvyklou posádkou – řidičem, se vešli nejméně čtyři cyklisté, i tak ale trvalo alespoň dvacet minut, než se, teď už zhruba osmdesátičlenný, peloton mohl vydat na cestu Žitnou ke Karlovu náměstí. Tady odbočili cyklisté směrem do Lazarské a Vladislavovy, projeli Ostrovní a Voršilskou na Národní třídu a po Smetanově nábřeží pokračovali na Palachovo náměstí. Tady byli řidiči trochu nervózní – přece jen asi nečekali, že by po Praze chtělo tolik lidí jet najednou stejnou cestou na kole.

Cesta přes Mánesův most, cyklostezkou za budovou Úřadu vlády, po nábřeží kapitána Jaroše a třídou Dukelských hrdinů pokračoval už peloton plynule až na Výstaviště. Srpnová cyklojízda skončila po hodině a čtvrt na Výstavišti v zahradní restauraci Pražan.

Tam se chystá ostatně rovněž zakončení Velké podzimní cyklojízdy na Evropský den bez aut – mimořádně v pátek – 22. září. Startovat se bude stejně jako obvykle, tedy v šest večer z náměstí Jiřího z Poděbrad. Očekává se ale nejméně desetinásobná účast cyklistů a mezi pravidelnými účastníky cyklojízd už ve čtvrtek prosakovaly zatím velmi nekonkrétní zprávy o tom, že se na zářijovou akci chystá i řada známých tváří z divadel, koncertních pódií a snad i sportovišť. V každém případě plakáty s pozvánkou na zářijovou cyklojízdu na Evropský den bez aut byly ve čtvrtek, právě přivezené z tiskárny, k dispozici jak cyklistům, tak kolemjdoucím. Zdá se, že cyklojízda 22. září by mohla být opravdu velká. Účasti nikoho v jakémkoli věku nic nebrání, stačí se sebrat a vyrazit onen pátek před šestou večer na „Jiřák“. Zažít Prahu aspoň na několik hodin ze sedla kola a nebát se přitom o život určitě stojí za to.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Pravidla pražských cyklojízd

Jízdy jsou nekonfliktní a nenásilné akce. Každý účastník může navrhnout trasu jízdy. Nejezdíme po tramvajových kolejích, abychom tramvaje nezdržovali. Chodci mají přednost. Nejezdíme po chodnících: nelze se prosazovat na úkor chodců. Pokud jede víc než 70 lidí, obsadíme všechny jízdní pruhy; jinak necháváme na širších ulicích jeden pruh volný. Pokud padne na semaforu červená před prvním cyklistou, zastavíme a počkáme. Jinak pokračujeme - je důležité udržet peloton pohromadě. Jízdy nespojujeme s žádnými jinými ekoaktivitami (globalizace, Temelín apod.).

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz