Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha pořádá osmým rokem pochod napříč národními parky

21. 8. 2006
-red- [Hnutí Duha/Econnect] -


-foto- Už osmým rokem pořádá Hnutí Duha Pochod napříč národními parky Šumava a Bavorský les. Nabízí tak veřejnosti možnost nejen vidět nejkrásnější místa obou parků: horský smrkový prales, ledovcová jezera, kamenné moře, podmáčené lesy a rašeliniště, ale také porovnat hospodaření na české a bavorské straně Šumavy.

Budou moci srovnat, jak v českém národním parku vinou několikaletého kácení vznikaly obrovské holiny a rozšířily se polomy, zatímco na německé straně v místech, kde došlo k namnožení kůrovce, vyrůstá nový zdravý prales. Lidé uvidí, jak vypadá nový, samovolně vzniklý les pět, deset nebo dvacet let po napadení kůrovcem. Národní park Šumava připravuje novou koncepci a debatuje se také, zda by se měl řídit podobnými pravidly jako NP Bavorský les a jiné parky v Evropě.

Jaromír Bláha z Hnutí Duha řekl: "Nabízíme veřejnosti možnost o rozdílech mezi českým a německým parkem nejen číst v novinách, ale vidět je na vlastní oči. Chceme, aby se lidé mohli sami přesvědčit o přínosech péče o divokou přírodu ve skutečném národním parku. Účastníci uvidí české holiny, německé lesy obnovující se po napadení kůrovcem i některé nejkrásnější části Šumavy – horský smrkový prales, ledovcová jezera, kamenné moře, podmáčené lesy i rašeliniště. Každý z posledních šesti ročníků se setkal s velkým úspěchem, a přesto přicházejí noví a noví lidé."

Účastníci budou potřebovat vlastní jídlo, spacák, stan, platný cestovní pas, vhodné boty a oblečení (i do deště). Účastenský poplatek na úhradu přenocování v kempech a dopravu odhadujeme na 50 eur, tedy asi 1500 Kč. Hnutí Duha zajistí odborného průvodce.

Program:

Středa 23. 8.: Doporučujeme, abyste přijeli už ve středu – odpoledne nebo večer – do kempu v Nové Peci, který leží u fotbalového hřiště nedaleko železniční zastávky.

Čtvrtek 24. 8.: Pochod zahájíme v 8.00. Trasa asi 25 km: Nová Pec – Schwarzenberský kanál – kamenné moře – Plešné jezero – Trojmezenský prales – Stifterův pomník – Plechý – „kalamitní svážnice“ – Nové Údolí. Odtud pojedeme vlakem do Horní Vltavice, kde přespíme na veřejném tábořišti.

Pátek 25. 8.: Ráno odjedeme autobusem na Modravu. Trasa asi 25 km: Modrava – Cikánská slať – Březník – Malá Mokrůvka – Černá hora – prameny Vltavy – Bučina – Finsterau. Přespíme v kempu ve Finsterau.

Sobota 26. 8.: Ráno se přepravíme autobusem do Neuschönau, prohlédneme si informační centrum Správy národního parku Bavorský les. Trasa asi 12 km: Waldhauser – Luzný – Finsterau. Přenocujeme v kempu ve Finsterau.

Neděle 27. 8.: Z Finsterau odjedeme ráno autobusem do Waldhäuser. Trasa asi 28 km: Waldhäuser – Teufelsloch (Ďáblova soutěska) – Roklanské jezero – Roklanská kaple – Roklan – Gfäll, prohlídka Seelensteig (stezka lesnich prožitků). Večer se autobusem vrátíme do Finsterau, kde v kempu přespíme. V pondělí ráno odjedeme domů.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

Související tisk. zprávy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz