Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Žába na prameni vyhlásila soutěž o Kyselou žábu

22. 8. 2006 -, Econnect / Žába na prameni

Aby mohly být určité jevy odstraněny, je třeba je nejprve zviditelnit: takové je motto soutěže o Kyselou žábu, kterou vyhlásilo sdružení Žába na prameni. Cílem soutěže je upozornit veřejnost na sexistické a genderově stereotypní vyjádření redaktorek a redaktorů různých médií - v televizi, novinách, časopisech, rozhlasu a dále, na výroky osobností z kultury a politiky a na genderově nekorektní filmy, pořady a reklamy.

"Posílejte nám návrhy sexistických výroků, pořadů, filmů a situací, které vás v poslední době nadzvedly ze židle," vyzývají vyhlašovatelé soutěže. V soutěži Kyselá žába se budou kandidáti a kandidátky ucházet o ceny v pěti kategoriích: sexistický redaktor / sexistická redaktorka; sexistická osobnost kultury, vědy a sportu; sexistický politik / sexistická politička; sexistický televizní pořad / sexistická reklama/ sexistický film v distribuci v kinech; a konečně za páté - sexistická situace ze života.

Pojem sexistický označuje jednání nebo výroky, které jsou obecně považovány za formu diskriminace na základě pohlaví. Sdružení upozorňuje, že v soutěži o Kyselou žábu nejde o negativní kritiku konkrétních osob, ale o poukázání na sexistické způsoby užívání českého jazyka a jejich negativní důsledky.

"Cíl je tedy pozitivní – vyrovnat příležitosti žen a mužů ve společnosti tím, že jazyk přestaneme užívat k reprodukci stávajících genderových nerovností," uvádí Žába na prameni.

Nominace do soutěže je možné posílat na adresu kyselazaba@zabanaprameni.cz. "Doufáme, že tím veřejnost upozorníme na genderovou nekorektnost v jazyce a komunikaci nejen v médiích, ale i v běžném životě. Zároveň poskytneme návod, jak používat jazyk, aby nikomu nestranil a nikoho nediskriminoval," píšou vyhlašovatelé soutěže.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz