Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

11. ročník Adámkových folklórních slavností hostí 26. a 27. srpna Hlinsko

23. 8. 2006 - HLINSKO [Econnect]

Již od roku 1996 se vždy poslední srpnový víkend konají v Hlinsku – Betlémě tradiční Adámkovy folklórní slavnosti. Ty letošní připadají na sobotu a neděli 26. a 27. srpna. Tato významná domácí folklórní akce – jedna z největších u nás - nese ve svém názvu jméno významného Hlineckého rodáka Dr. Karla Václava Adámka, který se mimo jiné především velkou měrou zasloužil o zachování lidových tradic v Hlinsku a jeho okolí.

Adámkovy folklórní slavnosti jsou nesoutěžním festivalem přehlídkového typu, což do značné míry určuje charakter této akce. Jedná se o největší folklórní přehlídku v celém regionu Vysočiny. Konání festivalu vhodně velmi doplňují další pořádané doprovodné akce, jimiž jsou např. výstava Výtvarné Hlinecko, pamětní síň rodiny Adámků v Městském muzeu, turistický pochod a cykloturistická akce. Dále potom oblíbený jarmark a pro příznivce klasického žánru i koncert dechové hudby.

Hlavním a nejdůležitějším cílem Adámkových folklórních slavností je zejména udržení odkazu předků na Vysočině a výchova k úctě k tomuto odkazu, což se týká především současné mladé a střední generace. Slavnosti každoročně znovu potvrzují, že náš tradiční folklór nemá své hlavní kořeny pouze v jižních a východních Čechách, Slovácku, Hané nebo Valašsku, ale třeba právě i zde na Vysočině.

Hlavními pořadateli 11. Adámkových folklórních slavností je město Hlinsko a Folklórní sdružení ČR. Spolupořadateli jsou folklórní soubory Vysočan a Vysočánek, Městský kulturní klub Hlinečan a Občanské sdružení přátel Betléma. V letošním roce festival vstupuje již do druhé desítky let své existence. Každý rok se jej pravidelně účastní 5 - 6 dětských souborů dospělých z Čech, Moravy, Slovenska i jiných evropských zemí. Tím získává jednak mezinárodní dimenzi i větší ohlas za hranicemi České republiky.

Účinkující soubory jsou záměrně vybírány tak, aby návštěvníci slavností měli co možná nejpestřejší podívanou. I letošní ročník nabízí bohatou přehlídku vystupujících od nás i ze zahraničí. Vystoupí např. maďarský soubor ROKKA, soubor z francouzské Bretaně. Z domácích potom regionální soubory z Vysočiny, Kamínek ze Žďáru nad Sázavou, Groš z Dolní Rožínky i oba místní soubory – Vysočan a Vysočánek, dále potom např. Kvítek z Hradce Králové, Úsměv z Opavy, Špindleráček ze Špindlerova Mlýna a další.

Adámkovy folklórní slavnosti již překročily svým významem hranice regionu. Jsou dnes nejen významnou akcí na Hlinecku a posléze na Vysočině, ale diváci se sem sjíždějí z různých míst České republiky. Akce se navíc koná i za nepříznivého počasí a to v místní Sokolovně.

Program Adámkových folklórních slavností:

Sobota 26. srpna 2006 od 14:30 hodin – Tancujem zpíváme a hrajeme si: Memoriál Věry Svobodové (program dětských folklórních souborů).

Neděle 27. srpna od 14:00 hodin – Tak se u nás tancuje (galaprogram dospělých folklórních souborů i se zahraniční účastí).


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz