Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kampaň Zemědělská krajina – místo pro život zahájena

27. 7. 2004
-red- [Econnect / ČSO] -


Česká společnost ornitologická vstoupila minulý týden do kampaně Farming for Life pořádané celosvětovou organizací na ochranu ptáků BirdLife International, která v České republice proběhne pod názvem "Zemědělská krajina – místo pro život". Cílem této kampaně je umožnit občanům Evropské unie vyjádřit podporu zlepšení životního prostředí zemědělské krajiny Evropy a zastavení alarmujícího úbytku živé přírody.Do kampaně se zapojily všechny členské země Evropské unie.

Zemědělská krajina pokrývá zhruba 50 % rozlohy Evropy. Jde o velice různorodá stanoviště, která hostí množství druhů ptáků a ostatní živé přírody. Téměř 70% druhů ptáků, kteří zde žijí, však patří mezi ohrožené, a to především vinou intenzivního zemědělství. To od roku 1980 způsobilo pokles početnosti ptáků žijících v zemědělské krajině již o 30 %. Pokud bude intenzivní zemědělství v Evropské unii i nadále podporováno, způsobí to další úbytek či dokonce vymizení ptáků a ostatní živé přírody v zemědělské krajině. Alarmující jsou příklady z Velké Británie, kde za posledních 30 let poklesly stavy koroptve polní o 85 % a vrabce polního o neuvěřitelných 95 %! Naše přírodní dědictví bude navždy zničeno, pokud v zemědělství nedojde ke změně dotačního systému směrem k trvale udržitelnému zemědělství.

Proto Česká společnost ornitologická vyzývá každého, komu není lhostejná příroda a chce se podílet na vytváření prostředí kolem sebe, aby se zapojil do kampaně "Zemědělská krajina – místo pro život" tím, že do 31. října 2004 podepíše elektronickou pohlednici na internetových stránkách České společnosti ornitologické. Všechny podpisy budou společně s poselstvím, které je stejné ve všech 25 zemích EU, předány novému komisaři pro zemědělství a rozvoj venkova.

Nový komisař, který bude jmenován v září 2004, bude hrát klíčovou roli pro budoucnost venkova. Jeho úkolem bude nejen vytvářet zemědělskou politiku, ale současně také dohlížet na realizaci této politiky v Evropské unii v příštích letech. Podpisy získané během elektronické petice budou předány novému komisaři při zahájení jeho činnosti na konci tohoto roku.

Elektronická petice není jedinou akcí, která v rámci kampaně "Zemědělská krajina – místo pro život" proběhne. V srpnu bude vyhlášena fotografická soutěž tematicky spojená s problematikou života v zemědělské krajině. Soutěž bude umístěna na webových stránkách České společnosti ornitologické www.birdlife.cz.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz