Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stummfest: Němé filmy oživila hudební improvizace

28. 8. 2006 - Vilém Faltýnek, Radio Praha

V pátek a v sobotu večer mohli návštěvníci Prahy vidět na plátně stará filmová díla z 10. a 20. let minulého století. V rámci zcela ojedinělého festivalu, který má název Stummfest, oživly v zahradě Klubu v Jelení němé příběhy. Nostalgickou vzpomínku na časy našich praprababiček uspořádali tři dobrovolníci a dobrovolnice, jednou z nich byla muzikoložka Eva Velická.

Co vás to napadlo, udělat v Čechách festival němých filmů? Koho to může dneska zajímat?

"Náš tým se sešel v únoru letošního roku a rozhodli jsme se, že vymyslíme nějaký česko-německý projekt. Hledali jsme něco výjimečného, co by mohlo přitáhnout lidi, a jeden člen našeho týmu přišel s myšlenkou festivalu němého filmu, který se údajně už někde v Německu konal. My jsme si řekli, že zvláštnost toho našeho festivalu by byla v tom, že bychom představili české a německé filmy spojené tématikou a motivy Prahy."

Co konkrétně tedy váš festival nabídl, jaké snímky?

"Bylo to celkem 5 filmů, 3 české a 2 německé. Ty německé, to byly klasické filmy německého expresionismu Golem a Der Student von Prag, který se překládá také jako Pražský flamendr, a z těch českých to byly skutečně takové zajímavosti, které zájemce o film běžně nemůže vidět: Noční děs z roku 1914 a Pražští adamité z roku 1918 a potom poměrně známější film Batalion."

Znamená to tedy, že jste se zaměřili na turisty?

"To bych neřekla. Festival byl určitě zaměřený na lidi, kteří se zajímají o česko-německou tématiku obecně, zároveň na lidi, kteří se zajímají o film, a samozřejmě festival byl zajímavý i tím, že jsme k filmům měli živou hudbu, takže obecně na lidi, kteří mají rádi hudbu."

Jakým způsobem ta živá hudba vstupovala k tomu filmu?

"My jsme oslovili několik výborných mladých profesionálních hudebníků v Česku a v Německu, s tím že jak to pojmou a co přesně budou hrát, to jsme nechali na nich. Základem byla u všech improvizace. Zajímavá byla také kombinace jednotlivých nástrojů, které k filmům zazněly. Představujeme si, že u starých filmů v kinech hrával většinou klavír, nebo klavír s houslemi, ale na našem festivalu byly kombinace méně obvyklé, mohli jsme slyšet klavír s trubkou, housle s violoncelem nebo saxofon a bicí. Toto bylo skutečně výjimečné."

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz