Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nominujte otevřené a zavřené úřady

30. 8. 2006 -, Econnect / Otevřená společnost

Otevřená společnost vyhlásila již čtvrtý ročník souteže v otevřenosti úřadů občanům. Nejlepší a nejhorší úřady získají tituly "Otevřeno" a "Zavřeno". Své nominace – dobré i špatné zkušenosti s úřady a úředníky při získávání informací o činnosti veřejných institucí v období září 2005 – září 2006 můžete posílat do 10. září.

Na informace od úřadů má každý právo na základě dvou „informačních“ zákonů – zákona o svobodném přístupu k informacím (č. 106/1999 Sb.) a zákona o právu na informace o životním prostředí (č. 123/1998 Sb.).

Porota 10ti odborníků bude hodnotit například poskytování informací občanům, zneužívání radničních periodik, aktivní zveřejňování informací (například o veřejných zakázkách), rozhodnutí, podkladů, jmenovitého hlasování či dalších aspektů činnosti úřadů. Mezi porotci z řad nezávislých osobností, které problematiku dlouhodobě sledují, je novinář Martin Fendrych (Týden), publicista Břetislav Rychlík, Adriana Krnáčová, ředitelka Transparency International CZ, Ladislav Špaček anebo Jaroslav Winter, president sdružení BMI březen měsíc internetu.

Podle Oldřicha Kužílka z Otevřené společnosti se při hodnocení zohledňuje například aktivní přístup a „přátelskost“ ze strany úřadu (ochota a vstřícnost jednotlivých úředníků, zvláštní informační centra pro občany), obsažnost, rychlost a kvalita poskytovaných informací, zveřejňování informací nad rámec zákona a kreativita zveřejňování, webové stránky či bezplatné poskytování informací, a na druhé straně hloupé důvody odmítnutí přístupu k informacím, „recidiva“ v neposkytování informací, odstrašování žadatelů požadováním neoprávněných úhrad, nedodržování lhůt či legislativní „útok“ na svobodu informací.

Nominovat může každý. Pokud posíláte nominaci, uveďte tyto údaje: přesné označení úřadu (tj. název, případně i jméno konkrétního úředníka), stručný popis činu, za který úřad nominujete, kontakt na navrhovatele (e-mail, telefon) a případně další kontakt, na kterém je možné čin ověřit. Nominaci zašlete e-mailem na adresu nominace@otevrete.cz. Jména navrhovatelů organizátoři nezveřejní. Nominace ze strany samotných úřadů nesoutěží. Na stránkách Otevřené společnosti najdete v případě zájmu modelové příklady nominací.

Výsledky budou zveřejněny na tiskové konferenci 29. září a na webu www.otevrete.cz.

Cenou je již tradičně solidní smaltovaná cedule s nápisem Otevřeno anebo Zavřeno a se jménem úřadu, kterou si úřad může vyvěsit na vhodné místo úřadu. Zavřené úřady tak nicméně nečiní.

A jaké byly výsledky v roce 2005? Nejotevřenější bylo město Plzeň – první místo získalo za úplné zveřejňování veřejných zakázek na webu; druhé místo získalo město Rakovník za dlouhodobě zveřejňované zápisy jednání rady a zastupitelstva města na webové stránce, na třetím místě pak skončilo Národní referenční centrum za průlomovou internetovou databázi informací o kvalitě zdravotní péče v porodnicích ČR.

V kategorii Zavřeno se na prvním místě opět, stejně jako v roce 2004, umístil Odbor stavební Magistrátu hl.m.Prahy za pokračující dezinterpretaci zákonů a novou formu obstrukce, kterou „vynalezl“, když s předchozí u soudů neuspěl. Druhé zavřené místo získalo Město Hořice v Podkrkonoší, starosta Ladislav Vrba za odepírání informací a diskuse s občany o závažném rozhodnutí města, na třetím místě pak skončil Dopravní podnik hl.m. Prahy, a.s. za odmítání poskytovat informace s odůvodněním, že se na něj zákon nevztahuje.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz