Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival trvalé udržitelnosti Ecotopia se letos věnoval umění a aktivismu

5. 9. 2006 -, Econnect

Uprostřed louky diskutuje skupinka lidí o ztrátě světové biodiversity, pod vlajkou se zeměkoulí si jiná skupina vyměňuje zkušenosti ze života komunit po celé Evropě, hned vedle se pár lidí učí žonglovat, v infostanu běží dokumenty z akcí na podporu cyklistiky v Moskvě, z lesa se vrací skupinka, která se celé dopoledne věnovala landartu a podkresem všemu je sborový nácvik bubnování na brzkou akci ve městě...to je obrázek z Ecotopie 2006, která se v srpnu uskutečnila na Slovensku.

Na již 18. Ecotopii dorazily stejně jako v předchozích letech desítky převážně mladých lidí ze všech koutů Evropy, ale i z Turecka či Izraele, aby se 14 dní společně bavily, pracovaly, rozhodovaly, sdílely své schopnosti a znalosti a pokoušely se s většími či menšími úspěchy žít trvale udržitelným způsobem. Výborným prostředím se jim k tomu stala malá slovenská obec Zaježová, v níž sídlí Pospolitosť pre harmonický život, která spolu s organizacemi European Youth for Action (EYFA), Za Matku Zem a Živica celou akci spolupořádala.

Srdcem každého ecotopijského dne byl ranní kruh. Tady se rozhodovalo o tom, kdo bude další den budit ostatní, kdo bude mýt nádobí, vařit, starat se o vodu na záchodech, nebo kdo bude řídit ranní kruh další den. O každý úkol se hlásili dobrovolníci. V další části představili program a čas svých workshopů jednotliví přednášející.

Následoval otevřený prostor pro každého, kdo chtěl cokoli oznámit či navrhnout. O návrzích se nehlasovalo, ale celá komunita hledala řešení přijatelné pro všechny, což se ale při 200 lidech ukázalo jako časově velmi náročný způsob. I přes často velmi odlišné názory jednotlivých účastníků se však diskuse odehrávaly v přátelském duchu. Slabinou ranního kruhu však bylo, že kdo nepřišel, nemohl rozhodovat o věcech společných, ale také nemohl dostat žádnou práci a nutno říct že procento lidí účastnících se ranního kruhu se v průběhu Ecotopie mírně snižovalo.

Workshopy byly stejně rozmanité jako složení lidí na Ecotopii. Na své si přišli jak milovníci diskusí (GMO, zemědělské komunity, trvale udržitelná architektura) tak zájemci o výtvarno (výroba ecotopijského zinu, malování na trička, výrobky z odpadu) nebo ryze fyzické vyžití (akrobacie, sebeobrana, žonglování). Kdo hledal nové poznatky mohl navštívit přednášku o systémech šetření vody, plantážovém pěstování sóji nebo základy Esperanta. Letošním hlavním tématem Ecotopie bylo umění a aktivismus, což se odrazilo zejména ve workshopech o armádě klaunů a sborovém bubnování.

Jídlo hrálo na Ecotopii velmi důležitou roli, neboť je v úzkém vztahu k životnímu prostředí a vlivu člověka na něj. Bylo kompletně vegetariánské, mléko a sýry z místní produkce, těstoviny a rýže ve velikých baleních, u kávy a čaje se jednalo o fairtrade výrobky. Velký díl chleba pocházel přímo z pece nedalekého lazu na Sekieri. Večer se čepovalo místní pivo. Ve stejném duchu se neslo i mytí, všechny mycí prostředky na nádobí, mýdla i zubní pasty byly v přírodě snadno odbouratelné.

Velmi důležité bylo rovněž spojení Ecotopie s obyvateli Zaježové. Prakticky každý den vyráželi dobrovolníci na okolní lazy, kde pomáhali se sběrem dřeva na zimu, pracovali v sadu, učili se omítat hlínou, stavěli ze slámy nebo zdvíhali konstrukci střechy.

Ecotopia však nežila jen prací či workshopy. Neméně důležité byly slavnosti. Nejdříve bouřlivá oslava příjezdu Ecotopie biketour, skupiny cyklistů, která dorazila přes Litvu a Polsko, dál Fénixova slavnost začátku sklizně a uctění památky obětí atomového výbuchu v Nagasaki. Vrcholem prvního týdne byla "Ecovision", jediný večer kdy záleželo na národnosti každého účastníka, protože účastníci z každého státu zazpívali ostatním píseň ve svém jazyce. Česká skupinka prezentovala písně "Co jste hasiči!?" a "Pásla ovečky". Nechyběl ani koncert seskupení Žiarislav a Bytosti hrající často na vlastnoručně vyrobené nástroje hudbu inspirovanou slovanskou mytologií. Jeden večer byl pak věnován tancovačce v kulturním domě v Zaježové.

Ecotopia je především setkáním aktivistů, takže konkrétní výstupy na sebe nenechaly dlouho čekat. Fotokomiks o GMO kaši, film o privatizaci ecotopijského zdroje vody a následném potlačení demonstrace za jeho uvolnění, společná píseň Povyk Ecotopie, nebo asi dvouhodinový happening s žonglováním a bubnováním na hlavním náměstí ve Zvolenu, který měl spolu s informačním stánkem sdružení Za Matku Zem podpořit používání obnovitelných zdrojů energie na Slovensku.

Ecotopia 2007 se bude konat ve spolupráci EYFA a místních organizacích v Portugalsku a vypravit se tam jako člen Ecotopie biketour nebo jakýmkoli jiným způsobem může každý muž či žena bez rozdílu věku, náboženství nebo politické příslušnosti, protože tolerance je jedním ze základních pilířů Ecotopie.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Michal Řepík

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz