Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nový ministr životního prostředí začal úřadovat

7. 9. 2006
Hugo Charvát [Ekolist] -


-foto MŽP/Eva Veverková- Včera odpoledne uvedl nově jmenovaný premiér vlády Miroslav Topolánek (ODS) do úřadu ministra životního prostředí Petra Jana Kalaše. Nový ministr a předseda vlády se setkali s končícím šéfem rezortu Liborem Ambrozkem (KDU-ČSL).

„Upozornil jsem nového ministra průmyslu Martina Římana i novou ministryni zemědělství Milenu Vicenovou, že budu trvat na odstraňování rivality mezi životním prostředím a dalšími rezorty,“ řekl předseda vlády Miroslav Topolánek. Podle něj sice na ministerské úrovni napětí až na výjimky neexistovalo, ale na nižší úrovni dobrá spolupráce mezi průmyslem, zemědělstvím a životním prostředím většinou nefungovala.

Petr Kalaš s Liborem Ambrozek a Miroslavem Topolánkem hovořili o bezprostředních úkolech, které bude muset nový ministr i vláda řešit. Hlavním problémem je příprava nového Národního alokačního plánu na roky 2008-2012, který rozděluje emisní povolenky českému průmyslu a měl by fungovat jako ekonomický nástroj boje proti klimatickým změnám. „Podle mě je lepší investovat oněch 83 miliard v České republice a na ministrovi je, aby nastavil parametry tak, aby se peníze investovaly do ochrany životního prostředí,“ řekl premiér Topolánek. Podle něj byl v aktuálním Alokačním plánu například nadhodnocen počet pro odvětví chemického průmyslu. Předseda vlády také řekl, že doufá v dobrou spolupráci s Ambrozkem, který by jako poslanec měl zřejmě vést sněmovní výbor pro životní protředí. Nastupující ministr Petr Kalaš se přes proslov svého předsedy vlády za celou dobu nedostal ke slovu.

Na závěr předal bývalý ministr Ambrozek svému nastupujícími kolegovi lahev pravé ministerské slivovice pro chvíle, kdy mu bude v křesle šéfa rezortu nejhůř.

Nastupující ministr Petr Jan Kalaš se narodil v roce 1940 v Praze. Vystudoval Fakultu ekonomiky energetiky Českého vysokého učení technického v Praze. V roce 1968 emigroval do Švýcarska, kde pracoval jako konzultant v oblasti energetického a průmyslového plánování. V letech 1986 – 1994 pracoval pro švýcarské Ministerstvo zahraničního obchodu v oddělení rozvojové spolupráce. Z iniciativy švýcarské vlády koordinoval donátorskou spolupráci pro ekologické projekty ve střední a východní Evropě v rámci programu Environment for Europe (Životní prostředí pro Evropu).

Od roku 1994 působil jako expert Světové banky pro otázky životního prostředí a pro udržitelný rozvoj. Vedl například program, zaměřený na uplatňování Kjótského protokolu o omezování emisí skleníkových plynů v praxi a mezinárodní obchod s emisními povolenkami. Realizoval více než 200 projektů v 65 zemích Latinské Ameriky, střední a východní Evropy, Afriky a Asie. Od roku 2004 pak pracoval také pro Institut vzdělávání a výzkumu OSN (UNITAR) jako poradce pro problematiku klimatických změn.

S českým ministerstvem životního prostředí spolupracoval Petr Jan Kalaš v minulosti opakovaně. Podílel se na několika projektech spolupráce Světové banky s ČR – například na Národní studii energetických úspor, Národní studii využití obnovitelných zdrojů energie či na studii dopadů vstupu ČR do EU v oblasti životního prostředí.

Petr Jan Kalaš není členem žádné politické strany.

(Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.)

Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz