Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace varují před omezením soustavy Natura 2000

28. 7. 2004
-red- [Econnect / Arnika / ZO ČSOP Veronica / Česká společnost ornitologická] -


Nevládní organizace dnes v Praze představily seznam nejvýznamnějších území, které by podle jejich názoru neměly chybět v konečném návrhu soustavy Natura 2000. Současně varovaly před snahou krajů a některých ministerstev o vyřazení některých území z návrhu soustavy Natura 2000, která by mohla České republice přinést citelné sankce ze strany Evropské unie.

Evropská soustava chráněných území Natura 2000 se skládá z tzv. ptačích oblastí a z evropsky významných lokalit, které jsou určeny pro ochranu dalších druhů živočichů, rostlin a typů přírodních stanovišť. „Současný návrh evropsky významných lokalit považujeme za nedostatečný a budeme v Bruselu usilovat o jeho doplnění. U některých typů přírodních stanovišť je podle prvních odhadů chráněno méně než 10% jejich celkové plochy v České republice. Evropská praxe přitom je, že se podle vzácnosti a významu chrání 40-100% celkové plochy,“ uvádí Mojmír Vlašín z ZO ČSOP Veronica.

I tomuto neúplnému seznamu však hrozí výrazné omezení. S vyhlášením řady z nich nesouhlasí ministerstva a kraje z důvodu střetů s plánovanými aktivitami na jejich území. „Podle evropských směrnic a rozsudků Evropského soudního dvora však nemají být při návrhu území brány v úvahu sociální a ekonomické požadavky. Ty se uplatní až v případě povolování konkrétních činností a aktivit v území,“ vysvětluje Vlastimil Karlík ze sdružení Arnika. „Pokud by některé z významnějších území bylo z těchto důvodů z návrhu vyřazeno, pokládali bychom to za závažné porušení směrnic a informovali bychom v tomto smyslu Evropskou komisi,“ dodává.

Návrh ptačích oblastí pokládají naproti tomu nevládní organizace za dostatečný, proces vyhlašování však může ještě leccos změnit. Bylo navrženo 41 ptačích oblastí a v současnosti probíhají mezirezortní řízení, ve kterých se připomínkují návrhy vládních nařízení. Těmi mají být ptačí oblasti zřízeny. Zatímco na úrovni regionů došlo k vypořádání většiny připomínek, nyní se ukazuje, jak velké je nepochopení celého konceptu soustavy Natura 2000 ze strany některých ministerstev. Česká republika se zavázala vyhlásit ptačí oblasti ještě před vstupem do EU a je jednou ze tří nových členských zemí, které tento závazek ještě nesplnily, na což již Evropská komise upozorňuje. „Snaha vyloučit některé lokality nebo účelově změnit jejich hranice by vedla k porušení směrnic Evropských společenství, které jsou převedeny do platného znění zákona o ochraně přírody a krajiny. Jak ukazují dosavadní rozsudky Evropského soudního dvora, členské státy nemohou počítat s tím, že se při obcházení evropských směrnic vyhnou znatelným postihům,“ uvádí David Lacina z České společnosti ornitologické.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz