Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Právní posudek podporuje vyhlášení referenda o těžbě uhlí v Litvínově

21. 9. 2006 - LITVÍNOV [Econnect / o.s. Kořeny]

Litvínovští zastupitelé budou na svém zítřejším zasedání rozhodovat o vyhlášení místního referenda o postoji města k prolomení územních ekologických limitů a přiblížení povrchové těžby uhlí k jeho území. Podle stanoviska odborníka na správní právo JUDr. Petra Kužvarta je otázka navržená k hlasování v referendu v souladu se zákonem. Posudek nechalo vypracovat občanské sdružení Kořeny a jeho zástupci očekávají, že zastupitelé vyhlášení referenda podpoří.

Analýza Dr. Kužvarta podrobně konfrontuje předložený návrh s jednotlivými důvody, pro které nelze místní referendum konat. Nejpodrobněji se zabývá otázkou možného zásahu do samostatné působnosti města. Její závěr zní jednoznačně: „Na základě výše uvedených skutečností jsem dospěl k závěru, že otázka ve znění "Má Město Litvínov aktivně využít všech prostředků, aby zabránilo přiblížení povrchové těžby uhlí k Litvínovu, při kterém by došlo k překročení územních ekologických limitů vymezených usnesením vlády č. 444/1991? ano/ne" je v souladu s platným zněním zákona o místním referendu.

Zastupitelé jsou podle zákona zároveň povinni stanovit termín, ve kterém se bude hlasování konat. Přípravný výbor ve svém návrhu na konání referenda navrhl spojit referendum s podzimními volbami do zastupitelstva obce. Zákon toto řešení výslovně umožňuje a již několik obcí ho v minulosti využilo. Vyhlášení referenda v jednom termínu s volbami by ušetřilo čas občanů: lidé by jinak museli hlasovat v letošním roce celkem třikrát.

„Doufáme, že zastupitelé referendum v námi navrženém termínu vyhlásí. Nemyslím, že by zastupitelé chtěli riskovat do té míry, že by zabránili občanům rozhodnout o tak důležité věci, navíc v rozporu se zákonem a jen pár týdnů před volbami. Stejně špatně by se jim vysvětlovalo plýtvání časem voličů v případě, že by zamýšleli vyhlásit referendum v jiném termínu, než současně s volbami,“ uvedl dnes jeden z členů přípravného výboru Ing. Miroslav Otcovský.

Vyhlášení referenda však není jisté. Starosta města Karel Zdražil záměru vytknul že zatíží městký rozpočet, ale současně slíbil, že pokud návrh splní všechny náležitosti, zastupitelé referendum vyhlásí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz