Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologická výchova v Praze bude mít svoji koncepci

29. 7. 2004 -, Econnect / CpKP

Praha svým velkoměstským charakterem přináší svým obyvatelům spoustu zajímavých příležitostí a možností, jak naložit s volným časem. I přesto se jedné věci ve velkoměstském prostředí nedostává. Je to kontakt s přírodu, který byl například u dětí nahrazen sledováním televize či počítačovými hrami.

Právě proto je ekologická výchova a osvěta v Praze velmi důležitá a potřebná. Má ukázat cestu, která bude obyvatele metropole vést k lepší kvalitě života, zdraví a bližšího poznání svého okolí a životního prostředí v hlavním městrě.

Magistrát hl. města Prahy v současné době zadal zpracovat dokument, který tuto problematiku řeší koncepčně a systémově. Zpracovatelé, Regionální enviromentální centrum (REC) a Centrum pro komunitní práci (CpKP), již od března tohoto roku za spolupráci s odbornou veřejnosti se intenzivně věnují koncepci, která je zaměřena na environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu (zkráceně EVVO) na území hlavního města Prahy.

Učitelé, zástupci magistrátu hlavního města, úřadů městských částí, neziskových organizací, pražské ZOO, botanické zahrady a další zainteresovaní odborníci diskutovali během května a června na společných setkáních u kulatého stolu, jak se bude vyvíjet ekologická výchova v Praze následujících deseti letech. Právě jejich návrhy společně s návrhy expertů tvoří základní osu celé koncepce, která bude dále rozpracována do podoby konkrétních opatření a předložena veřejnosti k další diskuzi.

V této souvislosti se připravuje pro odborníky i veřejnost pracovní seminář, který se uskuteční v úterý 7. září od 16.00 hodin ve velké zasedací místnosti magistrátu hl. města Prahy. Do konce září pak bude koncepce EVVO dokončena a podstoupena zastupitelům Hlavního města Prahy ke schválení.

Jak bude připravovaná koncepce EVVO ovlivňovat praktický život? „V Praze v současné době působí mnoho subjektů zabývajících se ekologickou výchovou a jak se ukázalo je potřeba koordinovat a doplňovat tuto škálu nabídek,“ tvrdí vedoucí zpracovatelského týmu Tomáš Kažmierski (REC). „Koncepce si klade za cíl zpřehlednit a zpřístupnit tuto nabídku. Další oblastí, kterou se snažíme v koncepci řešit, je zajištění dostatečných finančních zdrojů pro tuto činnost,“ pokračuje Kažmierski. V neposlední řadě se mimo mnoha dalších problémů koncepce věnuje možnostem, jak pražské obyvatelé více motivovat k ekologickému jednání a smýšlení. Právě změna přístupu k životnímu prostředí může přinést další zkvalitnění života v Praze.

„Je třeba mít na paměti, že tato koncepce je pouze metodický materiál, který ukazuje, jakým směrem se bude ekologická výchova v Praze ubírat. Její naplňování bude záležet na konkrétních lidech a subjektech, které se ekologickou výchovou zabývají. Věřím, že zájem odborníků i veřejnosti o tuto problematiku, která doposud byla velmi přínosná, vytrvá a dojde praktického naplnění,“ říká Jana Svobodová (CpKP), členka týmu zpracovatelů pražské koncepce EVVO.

Více informací o průběhu zpracovávání koncepce EVVO včetně pracovních verzí koncepce naleznete též na www.cpkp.cz/evvo.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz