Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ornitologové varují: most může být nebezpečný vodním ptákům

30. 7. 2004
-red- [Econnect / Moravský ornitologický spolek] -


Nad Tyršovým mostem v Přerově se má podle vítězného návrhu vztyčit oblouk, který bude spojen s tělesem mostu lany. Navržená konstrukce je ale podle ornitologů nebezpečná pro letící vodní ptáky, proto členové Moravského ornitologického spolku nedoporučují městu vítězný návrh Tyršova mostu realizovat. "Tato konstrukce bude překážkou pro táhnoucí ptáky a za špatné viditelnosti zde bude docházet k jejich zraňování a úhynu," vysvětluje prezident spolku Jiří Šafránek.

"Projektovaný most bude stát jen několik desítek metrů od soutoku řeky Bečvy a mlýnského náhonu Strhance. Je všeobecně známo, že jde o místo, kde vodní hladina zamrzá pouze výjimečně za největších mrazů. Toto místo proto využívají každou zimu vodní ptáci k zimování," uvádějí ornitologové ve svém stanovisku.

Každoročně se podle nich na místě zdržuje až 150 kachen březňaček, několik lysek černých a labutí velkých, potápky malé, poláci chocholatí a velcí, hvízdáci euroasijští, rackové chechtaví i bouřní a ledňáčci říční. "Z našeho pohledu jde tedy o významné zimoviště vodních ptáků," uvádí se ve stanovisku Moravského ornitologického spolku.

Mosty nad vodními toky jsou podle ornitologů nepřirozenou překážkou pro ptáky létající nízko nad řekou, přistávající a vzlétající z vodní hladiny. Za nepříznivých světelných a klimatických podmínek, tedy před svítáním a při soumraku, respektive za mlhy, pak dochází k úhynu vodních ptáků nárazem na mostní konstrukce. Riziko nárazu se zvyšuje při použití tenkých nosných konstrukcí a lan, které se tyčí nad tělesem mostu.

Sdružení proto odmítá realizaci vítězného návrhu mostu – podle ornitologů jde totiž o variantu, která je nejvíce riziková z pohledu ochrany volně žijícího vodního ptactva. Zároveň připomínají zákon o ochraně přírody a krajiny – podle něj je investor povinen postupovat tak, aby nedocházelo k nadměrnému zraňování a úhynu živočichů, kterému lze zabránit technicky dostupnými prostředky.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Ekologické stránky hostující na serveru Econnectu
Přehled všech stránek ekologických organizací, projektů a tématických stránek najdete zde.

Nové stránky:
Greenpeace - Akční tým
Spolek přátel koček a jiných zvířat
Ústav pro ekopolitiku
Automat
Biopotravina roku 2003
Brněnský železniční uzel na počátku 21. století
Stretegie udržitelného rozvoje - O nás? S námi!
Sovy do škol
World Carfree Network

Související odkazy
  • Moravský ornitologický spolek
  • O Autorech

    -red-

    (Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz