Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekofilm 2006 se uskuteční již po dvaatřicáté

5. 10. 2006 - ČESKÉ BUDĚJOVICE [Econnect]

Celkem 112 filmů bylo přihlášeno do již 32. ročníku Ekofilmu, který začne v pondělí 9. října v Českých Budějovicích a od 12. 10. se přesune do Českého Krumlova. Kromě soutěže 23 českých a 26 zahraničních filmů je program obohacen o workshopy, besedy, přednášky a semináře. Dopolední promítání pro školy, odpolední a večerní promítání pro veřejnost chystá kino Kotva, doprovodný program besed a workshopů včetně dalšího promítání se odehraje na Biologické fakultě Jihočeské univerzity.

Hned v pondělí odpoledne se Biologická fakulta JU stane dějištěm prezentace a workshopu organizací, jež se zabývají ochranou životního prostředí. "Vyhledaly jsme všechny organizace z Jihočeského kraje a pozvánku poslaly asi padesáti, na které byl nějaký spolehlivý kontakt. Kromě toho se přihlásily i jiné organizace, které se o workshopu dozvěděly od svých známých," vysvětlila systém výběru Júlia Mudruňková, jedna z koordinátorek Ekofilmu na BF.

Výsledkem je celkem 19 organizací státní správy i neziskového sektoru, jejichž prezentace o současných projektech a následné ukázky činností mohou návštěvníci shlédnout. Samozřejmě bude prostor i pro případné dotazy. Seznam organizací je dostupný v programu, za zmínku však stojí minimálně mezinárodní nevládní organizace Spojený svět domorodých národů (UWIP) se širokým spektrem aktivit sahajících od dodávek moskytiér do Laosu přes výzkumy ladacké kultury až po přípravu filmových dokumentů o minoritních etnikách.

Na úterní odpoledne je připravena beseda Bruna Combyho s názvem Energetické dilema – Ekologická řešení. "Bruno Comby je vědec, popularizátor a spisovatel, proslulý ve své domovině i jinde ve světě svými nekonvenčními názory a metodami. V České republice mu vyšel například titul Stres pod kontrolou, zabývá se však také výživou nebo kuřáckou závislostí. Založil několik sdružení z nichž nejznámější je organizace Ochránci přírody pro jadernou energii," těmito slovy lákají organizátoři na besedu s kontroverzním Francouzem. Ten bude hostem i následné moderované diskuse odborníků o energetických zdrojích.

Nevládní organizace budou zastupovat Edvard Sequens, Karel Murtinger, Monika Machová – Wittingerová, z akademické sféry Jan Moudrý, Státní úřad pro jadernou bezpečnost zastoupí jeho předsedkyně Dana Drábová. Kromě již zmíněného B. Combyho bude hostem rovněž předseda Strany zelených Martin Bursík.

V úterý také začíná promítání filmů na BF. V souvislosti s otázkami energie budou promítnuty filmy Černobyl - Neviditelný zloděj, pojednávající o Černobylském výbuchu v roce 1986. Slovenskou produkci reprezentuje snímek Klimatické zařízení má poruchu o změnách klimatu ve střední Evropě a způsobech jak pomoci narušené krajině. Posledním je český film Energie známá i neznámá ukazující praktické využití tradiční a alternativní energie. "Filmy pro promítání k tématům na BF, jsme vybíraly ze seznamu všech filmů samy, a spolupracovaly s MŽP, aby se uvedené filmy nepřekrývaly s paralelním promítáním v kině Kotva," doplnila Júlia Mudruňková. Dobrý výběr filmů ukázala i loňská návštěva asi 400 diváků.

Středeční program otevře seminář Dobrá rada nad zlato, ve kterém bude řeč o dotacích v ekoporadenství v regionu Českých Budějovic. Promítání se bude soustředit na prostor ,,…mezi nebem a zemí“. Promítány budou filmy, jejichž názvy hovoří za vše: Bulharsko – divoký Balkán, V říši kamzíka tatranského a Svišti z Kazachstánu. Zlatým hřebem pak bude beseda s cestovatelem fotografem, horolezcem, vodákem, potápěčem a dobrodruhem Rudolfem Švaříčkem, účastníkem mezinárodních expedic Polar 89 (se psím spřežení na polár), Marco Polo (napříč Asií), Hedvábná stezka (rok a půl asijskými státy), Živá Afrika (napříč Afrikou v modulu Tatry), který navíc spolupracoval na novém soutěžním filmu Pavola Barabáše Pururambo a Miroslavem Cabanem, rovněž vynikajícím fotografem, horolezcem a cestovatelem, který mimo jiné jako druhý na světě pokořil nejvyšší vrcholy všech kontinentů.

Čtvrtek je posledním festivalovým dnem na BF. Promítány budou filmy na téma: ,,Od pralesa k člověku, od člověka k pralesu. Diváci budou moci vidět Živoucí hřbitov, film představující vídeňský hřbitov jako prostředí pro život mnoha druhů, český poetický dokument Putování starými cestami o vzniku, proměnách i zániku cest. Film V šeru ticha o posledních zbytcích pralesů u nás osobně představí jeho režisér Josef Císařovský. Film už byl ověnčen cenou na filmovém festivalu Envirofilm 2006 na Slovensku. Den uzavře beseda s Jiřím Sádlem, z Botanického ústavu AV ČR, jejíž úplný název zní: "Kultura jako past na myši a příroda jako myši aneb kdo tomu věří, je vůl" a podtrhuje tak pozvání organizátorek: "Myslíte si, že vědci jsou nudní patroni?" "Pak vás Jiří Sádlo z tohoto omylu vyvede!"

Budějovickou část festivalu na BF pořádá kromě hlavních pořadatelů nezisková společnost Daphne – Institut aplikované ekologie ve spolupráci se studenty BF. "Biologická fakulta poskytla prostory a technické zázemí a výstavní panely, Zemědělská fakulta také výstavní panely, nádobí a stoly pro občerstvení jsou z univerzitní menzy. Většina občerstvení je v BIO kvalitě (zejména na semináře MŽP a workshop). Další část bude připravena v domácí kuchyni a získána z produktů malých zemědělců, z domácí produkce," doplnila Júlia Mudruňková neméně důležitý rozměr celé akce. Všechny akce na Biologické fakultě jsou zdarma.


Michal Řepík

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

6. 10. 2006
bula
7. 10. 2006

O Autorech

Michal Řepík

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz