Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

National Geographic: Bude mít Země za sto let klima jako v třetihorách?

6. 10. 2006
Hana Hermová [EcoMonitor] -


-foto- Na Zemi by kvůli rostoucím koncentracím oxidu uhličitého v atmosféře mohlo být v budoucnu stejné vedro jako před 50 miliony lety. Palmy v Kanadě, hladina oceánů o sto metrů výše než dnes a nikde žádný sníh ani led, popisuje National Geographic.

Vědci zjistili, že koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře, jak je předpovídají klimatické modely pro konec tohoto století, přibližně odpovídají koncentracím v období eocénu, tedy v době před 56 až 49 miliony lety. "Některé rostliny citlivé na mráz, jako jsou například palmy, tehdy rostly dokonce na 60° severní a jižní šířky, tedy například v jižní Aljašce," řekl Tim Lowenstein, geolog z newyorské Binghampton University a dodal, že během výzkumných prací vědci našli důkazy, že palmy rostly i v Coloradu a Wyomingu.

"Pokud víme, na žádném kontinentu tehdy nebyl led," řekl podle National Geographic Daniel Schrag, profesor z Harvard University v Massachusetts. "Arktida a Antarktida byly pokryté lesy a v Arktidě žili krokodýli," podotkl profesor. Podle fosilních záznamů byla během období eocénu moře nejteplejší za posledních 60 milionů let a jejich hladina byla mnohem výše než dnes. Podle profesora Schraga asi o sto metrů.

Tim Lowenstein a jeho kolegové spočítali ze vzorků minerálu uhličitanu sodného (sody) pocházejících z oblasti Colorada, Wyomingu, Číny a Turecka tehdejší koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře. Zjistili, že během eocénu byly koncentrace CO2 vyšší než 1125 ppm (parts per million). V současné době je to asi 380 ppm, avšak před průmyslovou revolucí to bylo odhadem pouhých 280 ppm. Klimatický model, který používá Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC) při OSN, udává, že koncentrace oxidu uhličitého vzrostou koncem století asi na 400 až 1000 ppm.

"Víme, že období eocénu bylo velmi teplé, a nyní máme důkaz, že tehdy byla vysoká koncentrace CO2 v atmosféře," řekl Lowenstein. Modelování klimatu je však ošidná věc, píše National Geographic. Klimatologové varují, že mnoho proměnných přitom zůstává neznámých. "Tenkrát nebyly žádné ledovce na pólech, oceánské proudy mohly být odlišné, svět byl úplně jiný," upřesnil Tim Lowenstein. "Nebylo by fér tvrdit, že za sto let bude přesně stejné klima jako v eocénu."

Daniel Schrag z Harvardu se však domnívá, že současné klimatické modely mohou budoucí oteplování podceňovat právě kvůli nejistým proměnným. "Tehdy mohly ve Wyomingu růst palmy. Palmy nerostou tam, kde je v zimě chladno. Když vezmete klimatický model navržený pro dnešní klima a zvýšíte koncentraci CO2, nedostanete ve Wyomingu tak vysokou teplotu, aby tam přežily palmy. To nám říká, že na klimatických modelech není něco v pořádku," řekl Schrag. Oteplování mohla tenkrát zesílit i oblačnost, s čímž dnešní modely nepočítají, napsal National Geographic.

Podle článku Briana Handwerka v National Geographic ze dne 28. 9. 2006
Hana Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz