Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vláda bude podporovat projekty na pomoc zdravotně postiženým

30. 7. 2004
Zdeňka Kuchyňová [Radio Praha] -


Možnosti lidí se zdravotním postižením dopravit se z místa na místo a dostat se do veřejných budov se zlepšují. Přesto situace není dobrá a handicapovaní to stále mají podstatně těžší než ostatní. Projekty na pomoc postiženým však nyní dostaly podporu vlády.

S jakými problémy se zdravotně postižení musí potýkat, si zdravá část populace většinou ani neumí představit. Ať už jsou to schody na úřadech, v obchodech, při cestě vlakem a podobně. Předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása ocenil, že projekty na pomoc zdravotně postiženým získaly nyní podporu vlády, která zároveň schválila na léta 2005 až 2015 jejich financování. Na příští rok má "Národní rozvojový program mobility pro všechny" k dispozici 200 milionů korun.

"Ten program byl vyhlášen v roce 2002. Dnes jsme v situaci, kdy vláda přijala usnesení, které zaručuje, že do programu mobility pro všechny půjdou peníze ze všech resortů, které zřizují nějaké centrální instituce a které se budou nacházet na těch bezbariérových trasách. Čili smyslem je odstraňování bariér na dopravních cestách a zároveň, aby u dopravních cest byly bezbariérové instituce."

Program je zatím vyhlášen do roku 2015 a měl by zpřístupnit zejména budovy ústředních orgánů, jako jsou pošta, policie, finanční úřady, úřady práce či kulturní zařízení. Jak Václav Krása poukázal, z ústředních institucí stále nejsou bezbariérově přístupné například Ministerstvo školství a Ministerstvo kultury, ale i řada dalších zařízení.

"Především jsou to školská zařízení, řada kulturních zařízení, ale jsou to i obecní a městské úřady, kde zvláště v menších obcích nevěnují této oblasti dostatečnou pozornost."

Zdravotně postižení chtějí zapojit do oceňování projektů ve prospěch lidí se zdravotním postižením také veřejnost. Letos poprvé mohou občané navrhovat kandidáty na cenu Mosty. Uděluje se ve třech kategoriích - instituci státní správy a samosprávy, podnikatelům či neziskové organizaci. Zvláštní cena pak bude udělena za pozoruhodný čin nebo by měla odměnit osobnost, která významným způsobem přispěla ke zlepšení života občanů se zdravotním postižením.

"Není dobré jenom požadovat, ale je také dobré říci: Ty něco děláš dobře a my ti za to moc děkujeme, že jsi byl schopen této problematice věnovat svou pozornost."

Je tato cena oceněním morálním nebo je spojena s nějakou finanční odměnou?

"Je to ocenění morální, ale zároveň dostane každý vítěz zvláštní skulpturu, která představuje spojení dvou rukou, které spolu vytvářejí most. Má to charakterizovat to, že si lidé mají pomáhat."

Zdeňka Kuchyňová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz