Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pomozte dravým ptákům, zastavte karbofuran!

9. 10. 2006 -, Česká společnost ornitologická / Econnect

-foto-
-foto-
Na slavnostní ornitologické konferenci k 80. výročí založení České společnosti ornitologické byl oficiálně představen odborné veřejnosti nový server www.karbofuran.cz. Jeho smyslem je informovat nejširší veřejnost o nebezpečí, které představuje pokládání otrávených návnad ve volné přírodě. Server, jehož součástí je i databáze zdokumentovaných případů, má napomoci sběru dat o rozsahu a následcích této trestné činnosti. Bude sloužit jako zdroj aktuálních informací pro státní instituce i nevládní organizace zabývající se problematikou ilegálního trávení.

Karbofuran stále zabíjí - pomozte ho zastavit! Pod tímto mottem byla koncem září spuštěna nová webová stránka www.karbofuran.cz věnovaná ilegálnímu pokládání otrávených návnad a následným otravám ohrožených druhů ptáků. Více než 10 orlů mořských bylo otráveno v posledních dvou letech. Mezi dalšími oběťmi jsou orel skalní, sokol stěhovavý, káně rousné i lesní, straky, vrány, krkavci, ale i domácí psi a kočky.

Společným jmenovatelem těchto otrav je lidská bezohlednost a jed karbofuran. Několik kapek tohoto jedu dokáže spolehlivě usmrtit nejen škůdce zemědělských plodin, ale prakticky cokoli živého. Zřejmě proto se v české krajině objevují návnady napuštěné karbofuranem, pomocí nichž se "manažeři přírody" zbavují lišek, kun nebo vyder. Zřejmě nechtíc se otráví i dravci nebo pes na procházce.

Pokládání otrávených návnad, které může být nebezpečné i pro člověka, lze považovat hned za několik trestných činů. Přesto státní orgány, a zejména Policie ČR, doposud neusvědčily žádného z travičů. K odhalení a potrestání pachatelů by měla přispět i nově spuštěná stránka. Jejím účelem je poskytnout ucelený soubor informací o pokládání otrávených návnad a o dopadu této trestné činnosti na přírodu. Součástí stránky je přehled otrav zdokumentovaných v roce 2006, formulář pro hlášení nových případů i informace o aktuální výši odměny vypsané za dopadení travičů.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Stránky Karbofuran.cz

Související tisk. zprávy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz