Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jak se také zorientovat v nadcházejících volbách

10. 10. 2006 - PRAHA [Econnect]

Volby do zastupitelstev obcí a do Senátu (20.-21.10.) se nezadržitelně blíží, na rozhodování zbývají necelé dva týdny. Důležité je vybrat si, a také se zúčastnit. Chceme vás proto upozornit na aktivity v občanské společnosti, které vám mohou při rozhodování pomoci. Přehled akcí občanských sdružení a dalších iniciativ spolu s užitečnými odkazy najdete na stránkách www.volby.ecn.cz.Jak volit se pak dozvíte na portálu Občanská společnost – návod k použití.

Volby jsou v demokratické společnosti základním nástrojem občana, kterému není lhostejný chod věcí veřejných a který chce rozhodovat o tom, kdo jej zastupuje. Na místní úrovni navíc mají občané ke svým voleným zástupcům blíže než např. k poslancům v Poslanecké sněmovně a mají tak možnost je i více kontrolovat či ovlivňovat. Obecní zastupitelé a rada obce navíc rozhodují o věcech, které se týkají přímo obce a tedy vašeho bezprostředního okolí.

V Praze sdružení Oživení, které se dlouhodobě věnuje korupci v Praze, pomocí dotazníku zjišťovalo postoje kandidátů k různým protikorupčním opatřením. V dotazníku, kterým Oživení oslovilo šest nejsilnějších politických stran (ODS, ČSSD, SNK-ED, KSČM, SZ a KDU-ČSL), zjišťovalo, zda kandidáti souhlasí s realizací deseti konkrétních protikorupčních opatření: (1) vytvoření protikorupční strategie a (2) samostatného protikorupčního oddělení, (3) zveřejňování stenozáznamů ze zasedání rady a (4) výše odměn zastupitelů v městských firmách, (5) věnování min. 20% prostoru v Listech hl.m. Prahy svobodné a kritické diskusi, (6) zveřejňování detailních informací ke každé veřejné zakázce a (7) pravidelné zadávání externích auditů procesu zadávání zakázek, (8) zavázání městských firem k aplikaci zákona o svobodném přístupu k informacím, (9) nezakládání dceřiných firem městskými firmami a (10) doplnění etického kodexu o sankce za jeho porušení. Celkový výsledek se dá shrnout tak, že pražský magistrát by v budoucnu měl být transparentnější.

Pomoci odpovědět na otázky typu kdo jsou lidé na kandidátkách, čím se zabývají, jaké jsou jejich zájmy, čí zájmy budou prosazovat, by měla i databáze FairPlay, kterou Oživení doplnilo o přehled hlavních a vedlejších činností kandidátů do Zastupitelstva hl.m. Prahy. Databáze FairPlay obsahuje také přehled hlavních a vedlejších činností kandidátů do Senátu ve volebních obvodech na území Prahy.

Spolu s Arnikou – Centrem pro podporu občanů pak Oživení připravilo na 5.10. v Městské knihovně debatu volebních lídrů s občany s názvem Než jim dáte hlas, zeptejte se jich: Jak zatočíš s korupcí?! Debaty se zúčastnili volební lídři a tedy případní kandidáti na primátora šesti nejsilnějších politických stran v Praze. Debata lídrů kandidátek o korupci se koná i v Brně - dnes v úterý 10.10. od 17:30 v sále Kabinetu Múz, Sukova 4.

Doprava je v Praze jedním z nejpalčivějších problémů. Projekt Auto*Mat proto provedl anketní šetření mezi kandidáty ve volbách k řešení dopravní situace v Praze. Získal odpovědi od celkem dvanácti kandidátů ze všech oslovených stran. Strany se shodují na nutnosti vnějšího silničního okruhu kolem Prahy, regulaci parkování a větší podpoře veřejné dopravy. V dalších otázkách jak řešit přebujelou automobilovou dopravu se však již neshodnou.

Zastoupení žen v politice a rozhodovacích procesech se jako svému hlavnímu tématu věnuje sdruženíFórum 50%. V rámci projektu "Dejme šanci ženám" připravuje mediální aktivity, besedy, zpracování analýzy kandidátních listin a výsledků komunálních voleb 2006 ve všech statutárních městech ČR z genderového hlediska, setkání političek zvolených do zastupitelstev sledovaných statutárních měst.
Na internetových stránkách můžete nyní najít Genderovou analýzu kandidátních listin do voleb do senátu v roce 2006.
Olomoucké setkání žen političek spojené s veřejnou diskusí na téma "Ženy v politice aneb "O čem sní olomoucké političky před komunálními volbami?" proběhlo 6.října v Divadle hudby v Olomouci.

V jižních Čechách občany pálí mimo jiné i otázka úložiště jaderných odpadů. V pátek 13. října v Božejovicích u Jistebnice od 19:00 proto pořádají sdružení Calla, Jistebnická vrchovina a Zachovalý kraj předvolební debatu. Pozvání na ni přijali zástupci všech volebních stran, které v letošních komunálních volbách kandidují do zastupitelstva obce Jistebnice (ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, Sdružení nezávislých kandidátů a Sdružení občanů za rozvoj Jistebnicka – SNK). Hlavním tématem fóra bude další rozvoj Jistebnicka a především otázka úložiště radioaktivních odpadů.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz