Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nové stránky Ekobrána.cz chtějí podpořit zapojování veřejnosti v Jihomoravském kraji

11. 10. 2006 - BRNO [Nesehnutí / Econnect]

Od minulého týdne mají občané z Jihomoravského kraje možnost hlouběji se informovat a zapojit do rozhodování o projektech, které mohou zásadním způsobem ovlivnit jejich životní prostředí. Umožňuje jim to internetová stránka EKOBRANA.cz, kterou provozuje Nesehnutí Brno.

Lidé se mohou na stránkách informovat o podrobnostech a aktualitách vybraných případů týkajících se životního prostředí a přírody (jako je např. výstavba hypermaketů, budování komunikací, ohrožení rostlinných či živočišných druhů apod.), dozvědí se o možnostech svojí účasti v rozhodování a bude jim k dispozici řada dokumentů a odkazů. Smyslem projektu je podpořit zapojování veřejnosti v Jihomoravském kraji do řešení různých případů. Speciálním a nyní aktuálním případem je tvorba nového Územního plánu města Brna, které se stránky budou věnovat podrobněji.

„Důvodem pro vznik těchto stránek je přetrvávající malá informovanost veřejnosti a nedostatek přístupných a srozumitelných informací o projektech a koncepcích, které ovlivňují život každého z nás,“ vysvětluje smysl projektu Jiří Koželouh z NESEHNUTÍ.

Stránky jsou rozděleny do následujících sekcí:
- případy (např. výstavba hypermarketu, ohrožení mokřadu apod., speciálním případem je tvorba nového Územního plánu města Brna)
- ekoporadna (obsahuje formulář pro posílání dotazů a podnětů, dříve zodpovězené zajímavé dotazy, odkazy na praktické návody "jak na to", které vedou na portál Občanská společnost - návod k použití, provozovaný sdružením Econnect)
- informace a dokumenty (najdete zde důležité koncepce, potřebné zákony a vyhlášky, zajímavé studie apod.)
- [nejen] pro mládež (výukové akce, výstavy a další informace z oblasti ekologického vzdělávání)
- odkazy (utříděné odkazy na organizace, zpravodajství, veřejnou správu apod.)

K jednotlivým zveřejňovaným případům chtějí autoři na portálu přidávat stručný popis, odkazy na další informace a související materiály, aktuální možnosti zapojení či vydané tiskové zprávy. U každého případu je také možné rozvinout diskusi, z níž mohou vyplynout nové názory a možnosti řešení.

„Zapojení veřejnosti do případů, které na Ekobrána.cz zveřejňujeme je samozřejmě možné na základě zákonů, ale v praxi přetrvává neochota úřadů (podporovaná řadou politiků) řádně občany informovat a řešit s nimi otázky ochrany přírody a životního prostředí,“ popisuje problém, který chce projekt řešit Koželouh. „Ekobrána.cz proto zprostředkovává informace ve srozumitelné formě a hlavně umožňuje lokálním sdružení a aktivním občanům se zájmem o životní prostředí, aby se do řešení zapojili,“ uzavírá Jiří Koželouh.

Stránky provozuje občanské sdružení NESEHNUTÍ v rámci kampaně Ekologická poradna, technické záležitosti zajistil Econnect, který provozuje také portál Občanská společnost - návod k použití. Finančně byl projekt podpořen Ministerstvem životního prostředí ČR.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz