Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Centrum pro zdravotně postižené pomáhá hendikepovaným na Vysočině

16. 10. 2006
Miroslav Pořízek [Econnect] -


Centrum pro zdravotně postižené kraje Vysočina je občanským sdružením působícím v tomto regionu a pomáhajícím handicapovaným v naplňování jejich základních potřeb. Sdružení má v kraji celkem pět poboček a to ve všech okresních městech. Jedna z poboček sdružení sídlí i v druhém největším městě Vysočiny v Třebíči. Velkou výhodou je i to, že se nezaměřuje jen na úzce vymezenou skupinu občanů. Služby sdružení tak mohou využít lidé s různým typem postižení a také různé věkové skupiny od dětí až po seniory.

Stát se to může každému – dopravní nehoda nebo úraz s trvalými či dočasnými zdravotními následky. Pro každého jistě velmi nepříjemná věc. I v obtížné situaci lze většinou najít nějaké východisko a pomoc. Mnozí potřebují určitou zdravotní pomůcku, ale nemají na její zakoupení dostatek finančních prostředků, jelikož tyto bývají často velmi nákladné.

Jako v mnoha jiných městech i v Třebíči existuje služba, která potřebným tyto pomůcky ráda a za naprosto minimální poplatek zapůjčí. A dokonce nejen to. Občanské sdružení Centrum pro zdravotně postižené kraje Vysočina také dokáže poradit v sociálně-právní oblasti, případně je možné se s ním i vypravit za kulturou.

Centrum pro zdravotně postižené kraje Vysočina v Třebíči (CZP) je jedním z pěti pracovišť této organizace, která v regionu působí. Jak již bylo uvedenou výhodou je, že se nezaměřuje na úzce vymezenou skupinu občanů.

„Naše služby mohou využít dle své potřeby všechny osoby se zdravotním postižením, jak senioři, tak i rodiče zdravotně postižených dětí," uvádí vedoucí pracoviště v Třebíči paní Martina Zimolová. Centrum tak navštívilo jenom v loňském roce více než 2000 osob z celého Třebíčska. Mnozí z nich by zřejmě jen velmi obtížně mohli existovat bez stěžejní služby, kterou CZP nabízí, tedy půjčovny kompenzačních pomůcek.

„Zájem o pomůcky je čím dál větší, většinou je mají klienti půjčené zhruba na měsíc, někdo je však dle potřeby může mít i dva měsíce. Počet zápůjček tak stále roste, prakticky musíme přiznat, že zatím nestačíme uspokojovat poptávku o tyto pomůcky. Lidem však půjčovna velmi pomáhá, zvláště v dnešní době, kdy je v našem zdravotnictví tolik úsporných opatření.“

Postižení však nemusejí navštívit CZP jen kvůli půjčovně pomůcek či poradenským službám. Možností je mnohem více. „Pořádáme i aktivizační programy, to znamená, že například organizujeme návštěvy brněnských nebo jihlavských divadelních představení. Kromě toho pak zajišťujeme i cvičení pro zdravotně postižené či seniory,“ dodává Martina Zimolová.

V současné době se rozjíždí i rehabilitační plavání s patrnou slevou, a to hlavně díky grantovému projektu, který vypsala místní radnice. Většinu služeb poskytuje CZP zdarma, pouze u zapůjčení nějaké pomůcky se vybírá drobný, ale opravdu jen zanedbatelný poplatek většinou ve výši 3 až 5 korun za den. „Například chodítko vás opravdu vyjde jen na tři koruny, invalidní vozík potom na pět korun. Z takto vybraných peněz financujeme opravy a údržbu těchto pomůcek,“ doplňuje informace vedoucí pracoviště paní Zimolová.

Další nabízenou službou je drobný prodej baterií do sluchadel nebo časopisů pro zdravotně postižené. Z důvodu lepší informovanosti zdravotně postižených pořádá CZP dvakrát ročně také výstavy kompenzačních pomůcek. Pracovníci firem, které tyto pomůcky dodávají, zde lidem vysvětlují, jak jim pomůcka může usnadnit život. „Podobné výstavy se dělají hlavně v Brně a v Praze. Ale pro postižené je nepochybně mnohem výhodnější přijít přímo k nám a odpadá jim náročné cestování,“ uzavírá své povídání o činnosti Třebíčské pobočky Centra pro zdravotně postižené kraje Vysočina jeho vedoucí.

Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz