Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Budou radnice bez korupce?

18. 10. 2006 - Peter Gabaľ, Radio Praha

Zatímco opozice na městských zastupitelstvech vidí klientelismus a korupci jako zásadní problém, ale často si připadá bezmocná, panující vládnoucí strany a koalice považují rozhodnutí svých radnic za transparentní a ekonomicky výhodná. To je jeden z nejzásadnějších poznatků průzkumu, který krátce před komunálními volbami provedla společnost Transparency International.

Už tento pátek a sobotu si čeští občané vyberou své obecní a městské zastupitele na další čtyři roky, z nichž pak vzejdou radní a starostové či primátoři. Těsně před volebním kláním se obecně prospěšná společnost Transparency International - Česká republika obrátila na kandidáty v osmi krajských městech s otázkami, týkajícími se průhlednosti a čistoty rozhodování na radnicích. Průzkum si tak samozřejmě nečinil nároky na reprezentativnost, ale mohl by poskytnout obrázek alespoň o situaci v sídlech, kde žije nejvíc obyvatel a kde se tedy rozhoduje o největších částkách. "Cílem bylo vlastně zjistit názory kandidátů na netransparentní rozhodování a na korupci, ke které dochází na radnicích a zjistit jejich postoj ke stávajícímu legálnímu rámci, ale i jejich ochotu jít dál, nad rámec zákonné úpravy," řekla nám k tomu vedoucí projektu Eliška Císařová.

Nový zákon o střetu zájmů zavádí pro uvolněné zastupitele povinnost podat oznámení o majetku, o činnostech, příjmech, darech a závazcích. Zveřejníte ihned po svém zvolení i jako neuvolněný zastupitel tato oznámení? Tak zněla první otázka. Další směřovaly k ochotě budoucích zastupitelů zveřejňovat na internetových stránkách města zápisy z jednání rady včetně informace, jak který radní hlasoval, hodnocení největších korupčních rizik, povinnosti zveřejňovat informace o hospodaření městských akciovek a podobně.

Velká většina, 70-90 procent odpovědí, se vyjadřovala kladně ke všem požadavkům na otevřenost a průhlednost. Tento na první pohled potěšující fakt měl dvě vady na kráse. Tou první byla poměrně malá, asi jen třetinová odezva. Na otázky odpovědělo 208 z 536 oslovených. Přitom však v Praze a v Plzni se projektu zúčastnila více než polovina dotázaných, ze Zlína, Olomouce a Ostravy neodpověděl ani každý pátý. A podle Elišky Císařové byly odpovědi navíc někdy až příliš mechanické - jakoby radní ze určitých stran buď od sebe opisovali nebo nechali papíry vyplnit stejnému sekretariátu. Naprosto stejné formulace a dokonce i stejné formátování. Zkrátka dali císařovi, co je císařovo, ale nevzbudili důvěru, že to myslí opravdu vážně.

Kromě sedmi otázek společných pro všechny dostali kandidáti i jednu otázku, vztahující se k městu jejich působení. A právě zdě se ukázalo, že ne všem všichni oslovení shodnou. "Nejzajímavější byl dramatický rozdíl mezi pozicemi opozice a vládnoucí koalice. Docházelo k tomu, že na ty konkrétní otázky, například na korupční hrozby, tam jsme nechávali otázku otevřenou, nebo na ty konkrétní, aktuální témata, nám odpovídali naprosto rozdílně." A to tak, že zástupci vládní koalice téměř bez výhrad vyjadřovali kladná hodnocení radnic a jejich rozhodnutí označovali za transparentní a dobrá, zatímco opoziční zastupitelé a kandidáti si myslí pravý opak. Nezáleželo na tom, zda někde radnici drží v rukou ODS, či jinde ČSSD, nebo v metropoli jejich společná koalice. Eliška Císařová z Transparency International si přitom všimla něčeho, co bychom mohli přeložit jako smíření se se stavem, že jedni budou čtyři roky zatloukat, a ti druzí nadávat. "Ta opozice se většinou k tomu staví... tak jako bezmocně. Připadá si prostě bezmocná vůči té vládnoucí koalici."

Podle Transparency International sice nelze přehlédnout nechuť některých komunálních politiků na takové otázky odpovídat, ale zpráva o výsledcích projektu konstatuje rostoucí uvědomění si závažnosti problému klientelismu a korupce na radnicích. Komunální kandidáti se zhusta hlásili k maximální informační otevřenosti, veřejnému projednávání strategických investic a zveřejňování materiálů před jednáním zastupitelstva. Zazněly i nápady přenášet jednání zastupitelstev v lokální televizi a zasedat v odpoledních hodinách, aby mohlo přijít více občanů. A jaká bude praxe? To mohou noví vítězové začít ukazovat už od příštího týdne.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz