Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Veřejnosti se nabízí environmentální občanské poradenství

23. 10. 2006 - PRAHA [BEZK / Econnect]

-foto-
-foto-
Environmentální občanské poradenství je projekt, který má svým klientům poskytnout odpovědi na dotazy v oblasti práva a na dotazy o možnostech zapojení do rozhodovacích procesů. Občan se například dozví, že se může na úřady obrátit s žádostí o informace na základě zákona o přístupu k informacím o životním prostředí, dozví se také, jak se může zapojit do rozhodování o věcech, které se jej týkají.

„Domníváme se, že lidé často ani nevědí, že se mohou obrátit na svůj obecní úřad, kraj nebo ministerstvo s žádostí o informace. Mají k tomu dva nástroje, zákon o přístupu k informacím a zákon o přístupu k informacím o životním prostředí. Pokud člověk ví, co se v jeho okolí děje, může se pak i lépe zapojit do rozhodování,“ říká vedoucí ekoporadny Martin Mach.

Environmentální občanské poradenství zajišťují ekologická poradna Zelená domácnost, která je součástí serveru o životním prostředí EkoList.cz, a Econnect, který dlouhodobě provozuje praktický portál Občanská společnost – návod k použití - http://obcan.ecn.cz.

Portál Občan nabízí občanům i NNO informace, jak uplatňovat občanská práva v každodením životě a jak být aktivním občanem. Najdou zde srozumitelný návod pro celou řadu konkrétních možností a situací – např. pro uspořádání petice, shromáždění či místního referenda, chtějí-li se zúčastnit územního plánování, procesu EIA či SEA, správního řízení, vydávání integrovaného povolení nebo strategického plánování a řadu dalších. Portál jim také nabízí návod, jak využít své právo vědět, jak získat informace o životním prostředí nebo chemických látkách. V oblasti rovných příležitostí najdou praktické informace z oblasti trh práce, vztahy v rodině, podíl na rozhodování nebo ženy a násilí.

Aby informace nebyly přístupny jen pro uživatele internetu, jsou do projektu prostřednictvím Asociace občanských poraden zapojeny i vybrané občanské poradny, které zdarma a anonymně poskytují sociálně-právní služby svým klientům. Občanské poradny budou v rámci projektu poskytovat environmentální občanské poradenství od března 2007.

V rámci projektu bude také provedena aktualizace starých odpovědí, které jsou na stránkách ekoporadny Zelená domácnost. „První dotaz, který na našich stránkách visí, je z roku 1997, kdy se Zelená domácnost objevila na internetu. Od té doby řada odpovědí ztratila svou aktuálnost, ať už co se týče zveřejněných kontaktů a internetových odkazů, tak i po faktické stránce. V rámci projektu dojde k revizi těch nejstarších dotazů,“ říká vedoucí ekoporadny Martin Mach.

Projekt Environmentální občanské poradenství společně realizují sdružení BEZK, Econnect a Asociace občanských poraden. Je spolufinancován evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky. Projekt začal v červenci 2006 a potrvá až do července 2008. „To, že je projekt dlouhodobý, je velké pozitivum. Lidé se musí nejprve zvyknout využívat služeb občanských poraden nebo internetové poradny Zelená domácnost. My zároveň budeme mít více času na oslovování veřejnosti,“ říká Martin Mach.

Občanské sdružení Asociace občanských poraden zastřešuje a sdružuje občanské poradny a poskytuje jim služby, které přispívají ke zvyšování kvality občanského poradenství. Občanské poradny poskytují rady, informace a pomoc všem, kteří se na ně obrátí. Jsou nezávislým místem bezplatné, diskrétní a nestranné pomoci, provázejí občany při jejich obtížích. Usilují o to, aby lidé netrpěli neznalostí svých práv a povinností. V rámci projektu Environmentální občanské poradenství vybrané poradny rozšířili pole působnosti i do oblasti ekologie.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz