Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Jižním předměstí se rozhodne o "novém koni" do celostátní Slam poetry

25. 10. 2006 -, Econnect

Slam poetry, čili soutěž v autorském podání vlastního textu publiku, se snaží v České republice zakořenit na celostátní úrovni již čtvrtým rokem. Do netradičního podniku, který v sobě spojuje zdánlivě nespojitelné - poezii a show, se zapojilo deset měst, přičemž pouze vítěz každého z nich postupuje do finále, v němž se bojuje o celých 30 tisíc korun.

Výraz "slam" znamená v anglickém originálu něco jako ostrý, práskavý zvuk. V tzv. Slam poetry, která vznikla v osmdesátých letech v Chicagu, díky bývalému stavebnímu dělníkovi Marcu Smithovi, jde možná také tak trochu o to, jak vyprášit kožich zkostnatělým literárním sedánkům nebo jak kvalitním textem a především jeho podáním vypráskat s ostatními konkurenty v této, v našich podmínkách doposud nové, soutěži poezie.

"U nás se organizátoři Slamů zatím nesnaží dokázat nic jiného, než že poezie nemusí být nuda. Že může mít, stejně dobře jako například divadlo, které se v současnosti často obrací k improvizaci, různé formy, styly nebo dokonce - jako je tomu ve sportu - disciplíny," kometuje situaci Eva Ichová z občanského sdružení Johan, které je místním pořadatelům z o. s. Podivy, partnerem.

Co je Slam

V žádném případě totiž nejde o nějakou recitační soutěž, ani o večer autorského čtení. Ve Slamu jde o konfrontaci autorského textu s publikem. Jakýkoli básník, nebo lépe interpret, je vpuštěn na podium a musí se držet jen několika málo pravidel, jakými jsou například nepoužívání rekvizit či dodržení pevného časového rámce - v našem případě jsou to tři minuty.

Fakticky to znamená, že soutěžící dostane tři minuty na prezetaci svého textu nebo také prakticky na cokoliv jej v tu chvíli napadne, za což jej nebude hodnotit nikdo jiný než publikum jednoduchým bodovým systémem. Publikum funguje ve Slam poetry jako živý element, je dovoleno a je žádoucí, aby soutěžící povzbuzovalo nebo naopak dávalo najevo nelibost. Ideálním případem je výraz, který stojí na pomezí poezie - kvalitního textu a divadla - jeho podání.

Veledůležitá je přitom komunikace obého s diváky. Tím, kdo u nás příchod Slam poetry bezesporu předběhl o více než deset let, je brněnský fyzický básník a muzikant, Petr Váša, známý například z kapely Ty Syčáci.) V domácím kontextu Slamů často slaví úspěch upřímný a okamžitý, předem nepřipravený, zpola veršovaný projev.

To potvrdil v minulém roce Bohdan Bláhovec, vítěz regionálního plzeňského kola, kterému se podařilo v brněnském celostátním finále zvítězit, ačkoli o sobě tvrdí, že není a nikdy nebyl básníkem.

Bláhovec, který bude letos předávat pomyslnou slamovou korunu a který je v současnosti hostem řady slamových aktivit, m.j. i předskokanem dalšího regionálního kola v Plzni, sám říká: "Mám pocit, že Slam je taková básnická masturbace v přímém přenosu. Často trochu poezie a hodně show...".

Kdo jsou slameři

Vítěz několika pražských kol, slamer vystupující pod pseudonymem René Jahoda, který se v Plzni také ukáže, z tohoto vyjmut není. Naopak. Jelikož v civilu je Jahoda zkušeným divadelním improvizátorem, uplatňuje tyto postupy také ve Slam poetry. Slam poetry je přístupná pro každého, kdo má odvahu vystoupit se svou poezií před aktivní publikum.

Z regionálních kol potom postupují do finále ti, které na základě bodového hodnocení vybrala porota. Minulé ročníky ukázaly, že spektrum vystupujících je opravdu široké - od zavedených a v uvozovkách profesionálních básníků, přes exhibicionisty nejen textové, performery, vyložené lyriky, naždy ztracené básníky, protřelé divadelníky nebo po MC´s hiphopových kapel.

Tisícovka na ruku a postup do boje o 30 tisíc korun

Zajímavý a pro někoho konfrontační je i element peněžní motivace. S poezií se totiž v domácích podmínkách tradičně nepojí téměř žádné peníze. Prakticky nikdo se u nás nedokáže uživit jen psaním poezie. Slam poetry v České republice od počátku opatruje s podporou Ministerstva kultury nakladatel a básník Martin Pluháček, a tak každoročně je vítěz celostátního finále obdarován úctyhodnou sumou 30 tisíc korun.

Slam je u nás stále ještě v plenkách, především v zemích Západní Evropy, kam se Slam z USA rychle rozšířil, se Slamy organizují pravidelně na místní úrovni třeba i každý týden. Snaží se být soběstačné stylem „vítěz bere vše“ - například ze vstupného. Regionální kolo v Plzni bude o to větším lákadlem, jelikož bude opět jediným v ČR, v němž vítěz získá, kromě postupu do celostátního finále (11. listopadu, Brno, klub Fléda) finanční odměnu 1000 Kč na ruku.

Plzeňské regionální kolo se uskuteční 8. listopadu v 19 hodin na Jižním předměstí - Moving station. Zájemci o samotnou soutěž se mohou do poslední chvíle hlásit na telefonu 732/355614 nebo na emailu: o.s.podivy@centrum.cz.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz