Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

WWF: Ekologická stopa lidstva roste závratným tempem

27. 10. 2006
Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva. [Econnect] -


Světové přírodní ekosystémy jsou ničeny závratným tempem, které nemá obdobu v lidské historii. Uvedla to ve své studii ekologická organizace WWF.

Studie WWF o stavu životního prostředí Living Planet Report 2006 uvádí, že při současném trendu spotřeby bude lidstvo kolem roku 2050 využívat dvojnásobek planetární kapacity přírodních zdrojů – tedy pokud ještě nějaké zdroje budou existovat. Tyto údaje také potvrzují trend úbytku biodiverzity podle předchozích studií.

Přírodní ekosystémy jsou ničeny podle studie již delší dobu – např. populace obratlovců klesla během 33 let od roku 1970 do roku 2003 na jednu třetinu. Ve stejné době se také zvýšila ekologická stopa lidstva – přírodní zdroje nutné k uspokojení obyvatel planety – k bodu, kdy planeta už není schopná regenerace.

„Ocitáme se ve vážné ekologické krizi, protože spotřebováváme zdroje rychleji než je planeta dokáže obnovit,“ řekl ředitel WWF James Lepe. „Důsledky jsou pochopitelně předpověditelné a hrozivé.“

„Je načase učinit nějaké zásadní rozhodnutí,“ dodal. „Změna, která zlepší životní standardy a zároveň zmenší náš dopad na životní prostředí, nebude jednoduchá. „Města, elektrárny a budovy, které dnes stavíme, buď uvrhnou společnost do ničivé nadspotřeby nebo to začneme brát na vědomí a budeme náš životní styl i budoucích generací orientovat směrem k trvale udržitelnému životu.“

Studie Living Planet Report shromažďuje nejrůznější údaje, které dohromady tvoří indikátory udržitelného rozvoje.

První indikátor – index biodiverzity – je založený na sledování trendů ve více než 3 600 populacích 1 300 druhů obratlovců po celém světě. Celkem byla analyzována data pro 695 suchozemských živočichů, 344 sladkovodních a 274 mořských druhů. Počet suchozemských druhů se snížil o 31%, sladkovodní druhy o 28% a mořské druhy o 27%.

Druhý indikátor – ekologická stopa - sleduje požadavky obyvatel planety na biosféru. Ekologické stopa lidstva se v letech 1961 až 2003 ztrojnásobila. Podle studie naše ekologická stopa překročila biokapacitu o 25% v roce 2003. V předchozí zprávě založené na údajích z roku 2001 byl tento údaj v hodnotě 21%. Ekologická stopa vzniklá při spalování fosilních paliv byla nejrychleji rostoucí složkou celkové globální ekologické stopy, od roku 1961 do roku 2003 se zvětšila více než devítinásobně.

Mezi země s největší ekologickou stopou patří Spojené arabské emiráty, Spojené státy americké, Finsko, Kanada, Kuvajt, Austrálie, Estonsko, Švédsko, Nový Zéland a Norsko. Čína je zhruba v polovině světového žebříčku na 69. místě, avšak její rozvíjející se ekonomika a rychlý vývoj znamená, že bude hrát v budoucnosti klíčovou roli ohledně setrvání civilizace na cestě směrem k udržitelném životu.

. Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz