Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aktivisté z litvínovského sdružení Kořeny se brání trestnímu oznámení

27. 10. 2006 - PRAHA [Kořeny o.s. / Econnect]

-Copyright: Greenpeace/Ibra Ibrahimovič-
-Copyright: Greenpeace/Ibra Ibrahimovič-
Občanské sdružení Kořeny oznámilo, že na jeho členy podala Mostecká uhelná společnost trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy. Jde o spor, zda hranice těžby uhlí zasahuje do města Litvínov, což těžaři odmítají. Aktivisté ze sdružení Kořeny a Greenpeace však tuto skutečnost dokazují na základě podkladů státního Geofondu a očekávají, že policie oznámení odloží jako neopodstaněné.

Občanské sdružení Kořeny se od novinářů dozvědělo, že Mostecká uhelná, a.s. podala na některé jeho členy trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy. Splnila tak své hrozby, že na společnou tiskovou konferenci Kořenů a Greenpeace ze dne 12. října 2006 bude reagovat právní cestou. Uhelnou společnost rozzlobila zejména informace o tom, že pod Litvínovem se nalézají dobývací prostory a ložisková území, což dosud popírala.

"V poslední době sdružení veřejnost seznamovalo s mapami, které nejsou aktuální, jsou zavádějící a rozhodně schopné vyvolat u obyvatel Litvínova mylné představy a odůvodněnou obavu o budoucnost města. Výroky představitelů sdružení v médiích mohli také poškodit Mosteckou uhelnou a.s., respektive její podnikatelské záměry a zákonné aktivity při řešení střetu zájmů s obyvateli Horního Jiřetína a Černic při přípravě projektu zpřístupnění zásob hnědého uhlí pro budoucí generace," uvedla tisková mluvčí těžební společnosti Liběna Novotná.

Kořeny a Greenpeace však zdůrazňují, že dobývací prostor Komořany u Mostu zasahuje na území Janova (součást Litvínova), což byla MUS na základě námi zveřejněných informací nakonec nucena s omluvou přiznat. Zveřejněné informace o dobývacích prostorech a chráněných ložiskových územích pod Litvínovem získali výhradně z úředních zdrojů (Geofond ČR, Krajský úřad Ústeckého kraje a Báňský úřad v Mostě). Hranice sporného CHLÚ Louka u Litvínova na aktuálních mapových podkladech všech tří úřadů procházela středem Litvínova. Na webu Geofondu ČR v rejstříku SÚRIS (obdoba katastru nemovitostí) je dosud tato informace uveřejněna v nezměněné podobě.

Ve skutečnosti byla hranice předmětného CHLÚ posunuta o několik set metrů jižněji. Zmenšení CHLÚ však uvedené úřady patrně před 12. říjnem 2006 nezaznamenaly. I po tomto zmenšení zasahuje CHLÚ na území města Litvínova.

Členka výboru Kořenů Jana Doležalová dnes k věci uvedla: „Veškeré informace jsme získali z oficiálních veřejně přístupných zdrojů. Divíme se proto, že Mostecká uhelná nepodala trestní oznámení na Geofond, Obvodní báňský úřad, nebo na Krajský úřad. Navíc stále platí, že MUS mystifikuje veřejnost - dobývací prostor i chráněné ložiskové území se na území města Litvínova nalézají.“

Vedoucí klimatické a energetické a energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský doplnil: „Informaci o CHLÚ jsem zjistil a zveřejnil na společné tiskové konferenci já. Doufám proto, že MUS své absurdní trestní oznámení rozšíří i na mne. Pokud tak neučiní, je jasné, že jejím skutečným cílem je pouze kriminalizace zastrašení místních lidí před blížícím se referendem o limitech těžby, které se bude v Litvínově konat 1. prosince 2006.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz