Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

National Geographic: Ve Spojených státech rostou větrníky jak houby po dešti

30. 10. 2006
Hanka Hermová [EcoMonitor] -


-foto: National Geographic- Američané si začali uvědomovat, jak moc potřebují energii, a řešení přivál vítr, píše National Geographic. Na prvním místě podle expertů na energetiku z alternativních zdrojů energie stále zůstává zemní plyn. Větrná energie se však, ačkoli zatím v Americe pokrývá necelé jedno procento poptávky po energii, rozvíjí.

Jen za letošní rok má ve Spojených státech přibýt dalších 3 000 megawattů energie z větru, napsal National Geographic. A přitom v roce 2000 měly americké větrné elektrárny celkovou kapacitu pouhých 2 500 MW. Podle Americké asociace pro větrnou energii (AWEA) jeden megawatt pokryje zhruba spotřebu 250 až 300 průměrných amerických domácností. Letos v srpnu celková kapacita amerických větrných elektráren překročila hranici 10 000 MW. To stačí pro dodávku energie do minimálně 2,5 milionu domácností.

Stephen Wilson, analytik obnovitelných zdrojů energie při Xcel Energy, podle National Geographic řekl, že za současných cen ropy, pokračující války v Iráku a rostoucích cen zemního plynu si lidé uvědomili, jak je americká energetika zranitelná. Vítr je podle něj navíc skutečně "viditelný" zdroj energie, protože některé elektrárny jsou přes 90 metrů vysoké a mají obrovské rotory. Americký průmysl nyní doslova závodí v instalaci a spouštění nových větrných turbín, dokud v roce 2007 nevyprší lhůta pro daňové pobídky.

Příkladem amerického boomu větrných parků je pohoří Buffalo Ridge, které prochází státy Jižní Dakota, Minnesota a Iowa, píše National Geographic. Po celá léta se zde na pěstovala kukuřice a sója. Dnes je region pokládán za jeden z nejlepších zdrojů větrné energie v celé zemi, a turbíny rostou jako houby po dešti. Jen hřeben pohoří lemuje více než 500 vrtulí, celkem jich je však ještě o několik set víc, říká Conrad Schardin, farmář a zastánce větrné energie. Schardin provozuje větrné turbíny již více než deset let a v současné době připravuje projekt na instalaci zařízení o výkonu dalších 30 megawattů. A elektrárenské společnosti se podle něj chystají v regionu zvýšit kapacitu ještě o 150 megawattů.

Podle ministerstva energetiky Spojených států je v současné době téměř polovina americké energie vyráběna z uhlí, píše National Geographic. Jaderná energie a zemní plyn mají každý zhruba po dvaceti procentech. Vítr zatím zaujímá necelé jedno procento, ale má ohromný potenciál, řekla Christine Real de Azua, mluvčí Americké asociace pro větrnou energii. Ministerstvo energetiky odhaduje, že v celé zemi je takový větrný potenciál, že by dokázal současnou celkovou poptávku po energii pokrýt dvojnásobně.

Stephen Wilson z Xcel Energy tvrdí, že diskuze o větrné energii jsou "velmi subjektivní a záleží na tom, kdo prováděl analýzu." Souhlasí však s tím, že se větrná energetika velmi prudce rozvíjí. V minulých letech podle něj Xcel Energy rozšířila svoje větrné zdroje šestinásobně. Ani farmář Schardin neočekává, že by se v blízké budoucnosti rozvoj větrné energie zpomalil, napsal National Geographic.

Podle článku Johna Roache v National Geographic ze dne 25. 10. 2006 Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz