Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vyléčený raroh se vrací domů

1. 11. 2006 - PRAHA [ČSOP/Econnect]

-foto: Marek Szczepanek - Wikipedia.org-
-foto: Marek Szczepanek - Wikipedia.org-
Poraněného dravce předali nedávno pracovníci pili ve Smiřicích do záchranné stanice. Tam jej vyléčili a zjistili, že jde o divokého jedince koužkovaného v Maďarsku. V záchranné stanici v Jaroměři si jej převzali maďarští ornitologové a zástupci maďarského ministerstva životního prostředí, aby ho převezli zpět domů. Zde bude po krátkou dobu umístěn v záchranném zařízení pro dravce, aby se aklimatizoval a poté bude vypuštěn zpět do přírody.

Do stanice pro handicapované živočichy v Jaroměři se dostal poraněný raroh velký. V České republice hnízdí tento druh jen na několika málo místech Moravy v počtu 10 - 15 párů. Zákonem je označen jako kriticky ohrožený druh!

Poraněného raroha našli pracovníci pily ve Smiřicích. Původně byli přesvědčeni, že jde o káni. „V České republice hnízdí tento ptačí unikát pouze na jižní Moravě v počtu do deseti párů. Ve východních Čechách se pak ukáže jen velice zřídka během tahu,“ říká pracovník stanice David Číp. „Rarozi jsou z pohledu sokolníků dosti cenění dravci a ti je proto nezřídka chovají v zajetí. Proto jsem se domníval, že půjde o zbloudilého sokolnického ptáka. Nevěřil jsem tomu, že by mohlo jít o divokého jedince“.

Ale jak se ukázalo, šlo o další překvapení! „Ihned po odchytu jsem si všiml, že má na noze také kovový kroužek. Čekal jsem, že na něm bude jméno a adresa chovatele. Místo toho jsem však četl nad číslem kroužku velkými písmeny nápis BUDAPEST. V tu chvíli už nebylo pochyb o tom, že se nejedná o sokolnického ptáka, ale skutečně o divokého raroha, okroužkovaného maďarskými ornitology, “ dodává Číp.

Raroh měl otevřenou frakturu záprstí levého křídla, ale díky intenzivní péči se již dostal do dobré kondice. Celý případ byl úzkostlivě sledován našimi i maďarskými ornitology. Naštěstí vše dobře dopadlo a tak se nakonec Rarášek, jak ho ve stanici pojmenovali, vrátí zpět do Uherské nížiny. V záchranné stanici v Jaroměři si jej převzali maďarští ornitologové a zástupci maďarského ministerstva životního prostředí, aby ho převezli zpět domů. Zde bude po krátkou dobu umístěn v záchranném zařízení pro dravce, aby se aklimatizoval a poté bude vypuštěn zpět do přírody. V Maďarsku bude mít lepší podmínky pro život.

Za loňský rok se do stanic pro handicapované živočichy dostali jen 3 tito vzácní ptáci, předloni ani jeden.

Vzhledem k tomu, že náklady na dopravu, léčení a rehabilitaci poraněných živočichů jsou velice vysoké a záchranné stanice se neustále potýkají s velkými finančními problémy, uspořádal Český svaz ochránců přírody veřejnou sbírku Zvíře v nouzi. Výtěžek z této sbírky jde na péči o poraněná zvířata z naší přírody.

Pokud chcete pomoci zvířatům v záchranné stanici v Jaroměři, pošlete dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI JAROMER na číslo 87777 (platí pro všechny operátory a Český Telecom, účtování DMS: 30 Kč, příjemce vaší pomoci obdrží 27 Kč). Přispět můžete také platbou na účet 33 55 33 22/0800 s uvedením variabilního symbolu 4604. Za Vaši pomoc děkujeme! Více informací naleznete na www.zvirevnouzi.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz