Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Projekt Příběhy bezpráví přiblíží studentům éru komunistické totality

1. 11. 2006 -, Econnect

Dokumentární filmy mapující období poválečných dějin a zejména hrůzy komunistické totality přináší druhý ročník projektu Příběhy bezpráví. Projekt je určený studentům na základních a středních školách, kterých se do projektu zapojilo více než pět stovek. Bezprostředně po projekcích filmů budou mít žáci a studenti možnost besedovat s pamětníky, kteří se sami stali oběťmi komunistického bezpráví. Projekt již po druhé uspořádala společnost Člověk v tísni.

„Dokumentární film se osvědčuje jako výborný prostředek pro sdělování informací a především pro iniciování debaty. Bohužel stále platí, že období komunistického Československa je na školách dlouhodobě opomíjeno, není zakotveno ve vzdělávacích programech, pedagogové nejsou často na jeho výuku připraveni, chybí vhodné didaktické materiály a mnohdy i vůle. Nelze se tedy divit, že toho mladí lidé o naší nedávné minulosti vědí opravdu málo,“ říká ředitel projektu Jeden svět na školách Karel Strachota.

Přihlášené školy si mohou vybrat jeden ze čtyř připravených filmů a ten jim je následně zdarma poskytnut na VHS kazetě nebo DVD nejen k listopadovému promítání, ale i k dalšímu trvalému užívání. Jedná se o následující tituly: Bez milosti (režie: Marie Šandová, Kristýna Vlachová), Nebe nad Evropou (režie: Helena Třeštíková), Případ Dr. Horáková (režie: Jan Mudra) a Ztracená duše národa VI. - Ztráta víry (režie: Olga Sommerová).

„Tento projekt je důležitý a ojedinělý v celém postkomunistickém světě. Jsem rád, že jsme se pustili do tohoto tématu, ačkoliv většina lidí si Člověka v tísni spojuje s humanitární a rozvojovou pomocí v zahraničí. Pro mne je to osobní téma, neboť sám jsem zažil komunismus, kdy se bezpráví a lež stala běžnou normou,“ uvedl ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Slavnostního zahájené projektu se zúčastnil také jeden z pamětníků Jan Wiener. Ten spolu s Františkem Peřinou a Františkem Fajtlem patřil mezi řadu českých letců, kterým se po nacistické okupaci Československa podařilo odjet do Anglie, kde ve službách Britského královského letectva bojovali proti nacistům. S nástupem komunistů k moci se ale z národních hrdinů bojujících v Anglii stali na základě vykonstruovaných procesů a nesmyslných obvinění vlastizrádci.

„Jak říká Elie Wiesel, naše minulost se nesmí stát budoucností našich dětí. Já sám se ale za hrdinu nepovažuji, za války jsem létal jako dobrovolník a byl jsem připravený položit život. Opravdoví hrdinové byly naše ženy, které všechno to utrpení musely snášet s námi,“ řekl Jan Wiener.

Na Novoměstské radnici současně proběhla vernisáž výstavy Příběhy bezpráví sestavené především ze studentských prací zachycujících zapomenuté osudy lidí, kteří mají s komunistickým bezprávím osobní zkušenost a kteří vyučovali nebo studovali na jejich škole, respektive žili v jejich obci či městě. Na výstavních panelech a na filmovém plátně jsou představeny tragické osudy dalších, komunistickým režimem popravených, umučených a dlouhá léta vězněných lidí. Na výstavě bude také možné slyšet úryvky z dopisů, které napsali političtí vězni několik hodin před svou popravou.

„Jsme jim dlužni nesmírně mnoho. Jejich poselství o touze žít ve svobodě a řádu a jejich životní příběhy zůstávají varovným mementem i pro naši současnost. Neznalost minulosti a nevyrovnání se s ní se nevyplácí; lhostejnost zabíjí budoucnost. Příběhy bezpráví chtějí oslovit a vyburcovat především mladé lidi, kteří zůstávají nadějí českého národa. Kéž by z této výstavy návštěvníci odcházeli s pevným odhodláním nepřipustit žádnou další totalitu a páchání bezpráví,“ říká bývalý politický vězeň Leo Žídek.

Výstava se bude vedle Prahy (2.-30.11. Novoměstská radnice) konat také v osmi dalších městech České republiky: Českých Budějovicích, 1.-17.11. kino Kotva; Liberci, 1.-15.11. Krajská vědecká knihovna; Olomouci, 2.-15.11. Regionální centrum Olomouc; Ostravě, 17.-30.11. galerie Fiducia; Ústí nad Labem, 17.-30.11. Severočeská vědecká knihovna; Plzni, 20.11 -7.1. Měšťanská beseda; Opavě, 1.-20.12 Slezská univerzita a Litomyšli 16.1. - 25.2 2007 Regionální muzeum v Litomyšli.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Projekt Příběhy bezpráví

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz